torsdag 30 maj 2013

KYCKLINGLASAGNE


Så härligt väder det var idag! Hade planer på att gå till gymmet men det fick bli en powerwalk istället, så härligt så!!
Den här kycklinglasagnen har legat på lager ett tag nu så det är dags den kommer ut på bloggen. Receptet hittade jag hos Malins blogg Malins diner och oj så gott det var. Snabbt och enkelt då det är färdig grillad kyckling och färska lasagneplattor. En riktig höjdare. Jag la till paprikapulver.

4 pers

1 grillad kyckling
1 gul lök
1/2 röd paprika
10 champinjoner
1/2 squash
100 g färsk spenat (jag glömde ha i det så jag fick ha det i salladen istället)
2 vitlöksklyftor
2 msk kycklingfond
1/2 msk kinesisk soja
2 dl creme fraiche
2 dl lättcreme fraiche
2 dl mjölk
salt och peppar
1 tsk paprikapulver
färska lasagneplattor
riven ost

GÖR SÅ HÄR:

  1. Bena ur kycklingen och skär den i mindre bitar. Hacka lök, skär paprika, squash och champinjoner i bitar. Fräs grönsakerna och vitlöken i smör och tillsätt spenaten. Rör ner creme fraiche, mjölk, soja och kycklingfond. Låt allt småputtra några minuter. Smaksätt med paprikapulver, salt och peppar.
  2. Lägg lite av såsen i botten av en ugnsform, sedan färska lasagneplattor på det, upprepa tills dess att du slutar med kycklingsåsen. Tryck till lasagnen något och strö över riven ost.
  3. Grädda i ca 25 minuter i 175 grader. 







söndag 26 maj 2013

NEW DELHI CHICKEN BURGER


Återigen dags för ett recept ur David Batras indiska kokbok "David Batras inte så tråkiga indiska mat" och oj så gott detta var. Om man vill kan man använda sig av färdiga hamburgarbröd men jag bakade naan. I den indiska coleslawen som serveras till ingår sultanrussin, då jag inte är så förtjust i russin i mat trodde jag det skulle smaka konstigt,  men det visade sig passa alldeles utmärkt med den söta smaken och konsistensen som russinen ger.
Det har varit lite tyst här på bloggen några dagar nu, men så blir det ibland..

4 pers

KYCKLINGBURGARE:
500 g kycklinglårfilé
1 1/2 msk finriven färsk ingefära
1 tsk malen spiskummin
1 ägg
neutral rapsolja
salt och nymalen svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:
  1. Skär kycklingen i mindre bitar och mixa till en fin färs tillsammans med kryddor och ägg i en matberedare. Smaksätt med 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar.
  2. Forma till åtta burgare och stek i olja ca 10 min på varje sida, tills kycklingen är helt genomstekt.

CHILIOLJA:
1 grön chilifrukt
1 röd chilifrukt
3 msk neutral rapsolja
1/2 lime saften

GÖR SÅ HÄR.

Kärna ur och finhacka chilin. Blanda med olja och limesaft.

INDISK COLESLAW:
300 g strimlad vitkål
2 salladslökar
1 morot
1/2 dl sultanrussin
2 dl matyoghurt
1 tsk malen spiskummin
1/2 kruka färsk mynta
salt och nymalen svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Finstrimla kål och salladslök. Skala och grovriv moroten. 
  2. Blanda med russin, yoghurt, spiskummin och finhackad mynta. Smaka av med med salt och peppar.
Servera burgarna, toppade med chiliolja, mellan hamburgarebröd, antingen köpta eller bakade på naandeg.
Servera med tillbehör som indisk coleslaw, romansallad, skivade tomater om man vill och mango chutney.


NAAN


Även de här är hämtade ur hans bok.
10 st

1/2 paket jäst (25g)
2 dl vatten
2 tsk strösocker
1 1/2 dl matyoghurt
1 ägg
50 g smält smör
7 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

GÖR SÅ HÄR:

  1. Blanda jäst, vatten och strösocker. Låt stå i 5 min.
  2. Arbeta in yoghurt, ägg, smör, mjöl och salt till en smidig men kladdig deg. Låt jäsa i 2 timmar.
  3. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en plåt i mitten av ugnen. Forma till runda bollar med hjälp av oljade händer och platta ut på mjölat bakbord. 
  4. Grädda på den varma plåten i ugnen i ca 10 min.





tisdag 21 maj 2013

KALLJÄSTA SMÖRFRALLOR


Dom här goda frukostbullarna åt vi till frukost i söndags, gjorde degen på lördagen och bakade ut bullarna. Sen in i kylen över natten och på morgonen in i ugnen. Receptet har jag hittat hos Mårtenssons kök. Eftersom Herr och Fru Mårtensson lovordat dessa så var jag bara tvungen att testa och dom blev verkligen supergoda!!!

24 st

1 1/2 liter vetemjöl
100 + 50 g smör
50 g jäst
1 tsk salt
1 ägg
5 dl vatten 37 grader

Att strö över (om man vill)
tex. sesamfrö, vallmofrö eller som jag tog linfrö
Pensling: 1 uppvispat ägg
GÖR SÅ HÄR:

  1. Häll nästan allt mjöl i en skål, klicka ner 100 g smör, smula i jästen, tillsätt ägg och salt. 
  2. Slå i vattnet och arbeta samman till en smidig deg.
  3. Ta upp degen på ett mjölat underlag, dela den i två lika stora bitar och kavla ut i en rektangulär 1 1/2 cm tjock.
  4. Bred på resten av smöret på den utkavlade degen, 25 g på varje, rulla sen samman degen från långsidan till en rulle 5-6 cm i diameter.
  5. Dela varje rulle i 12 bitar och lägg med skarven neråt på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Täck med en handduk eller plastfolie och ställ i kylen över natten. 
  7. På morgonen: Sätt i gång ugnen, ta fram bullarna och låt dem stå ute i rumstemperatur till ugnen nått 250 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över tex. linfrö.
  8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 10-12 min , tills de fått fin färg.
  9. Godast är att äta dem ljumna.  
  10. Det går utmärkt att göra en halv sats (som jag gjorde), vispa bara samman ägget och ta hälften av ägget. 



lördag 18 maj 2013

GUL POTATISSALLAD OCH KYCKLING MED SMAKRIKT TÄCKE


En annorlunda och mycket god sallad med potatis, mango, tomat, sparris, salladslök och mozzarellaost. Perfekt till sommarens bufféer och utflykter. Här är tillbehöret kyckling med ett täcke av en ajvarröra. Man kan givetvis ha vilket kött man vill, grillat är ju perfekt!!
Receptet hittade jag i Matmagasinet för ett tag sen.

4-6 pers

GUL POTATISSALLAD:

500 g småpotatis (gärna färskpotatis)
 olivolja
250 g gula körsbärstomater
1 gul paprika
1 knippe grön sparris
1 mogen mango (går bra att använda fryst tinad mango ca 150 g)
6-8 salladslökar
125 g mozzarellabollar
lite salt och peppar

Dressing:
1 msk dijonsenap
1 1/2 msk saft av 1 citron
1 msk kallt vatten
3/4 rapsolja
salt och peppar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och torka potatisen och dela den i halvor. Fördela den i långpanna och häll på olivolja, salt och peppar och rör runt.
  3. Rosta mitt i ugnen i ca 25-30 min tills potatisen är gyllene.
  4. Halvera tomaterna och tärna paprikan. Bryt av den nedre delen av sparrisen och koka i lättsaltat vatten 3 min. Spola genast av i kallt vatten. Skär den i bitar
  5. Skala mangon och skär den i bitar. Strimla salladslöken. Lägg allt i en bunke.
  6. Dressing:
  7. Vispa ihop senap, citron och vatten. Vispa ner oljan, lite i taget och smaka av med salt och peppar.
  8. Häll dressingen i bunken med potatisen och grönsakerna och blanda om. 
  9. Lägg upp i ett fint serveringsfat.
KYCKLING MED SMAKRIKT TÄCKE:

4 kycklingfiléer
2 dl ajvar relish
skal och saft av 1 citron
2 vitlöksklyftor
1 dl finhackad persilja
salt och peppar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg kycklingfiléerna i en smord ugnsform. Blanda ajvar relish med citronskal, citronsaft, vitlök, persilja, salt och peppar. Fördela på filéerna och stek mitt i ugnen i ca 20 min.
  3. Ta ut kycklingen och dela filéerna i längsgående skivor.
Jag gjorde även en dressing till på creme fraiche och ajvar relish och serverade till.











tisdag 14 maj 2013

HAVREKAKOR


 Här kan man iallafall inte säga att man inte har tid att baka för dom här tar verkligen ingen tid alls att göra, det är billigt med ingredienser man ofta har hemma och det är fruktansvärt gott!!

ca 25-30 st

75 g smör
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl socker
2 msk grädde eller mjölk
2 msk ljus sirap
1/4 tsk bakpulver

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör om till en smidig smet.
  2. Klicka ut smeten på bakpapperklädd plåt, inte för tätt då dom flyter ut.
  3. Grädda i 200 grader mitt i ugnen i ca 5 min.
  4. Låt flarnen svalna något. Lossa dem från plåtarna och böj dem ev över en kavel.


söndag 12 maj 2013

KYCKLINGGRYTA MED BANAN


Det här är en härligt krämig kycklinggryta med banan i. Jag gillar banan i mat, men om man inte tycker om det behöver man givetvis inte ta det i. Istället för kycklinglårfilé som jag faktiskt börjat använda i grytor (smakar lite mer och blir saftigare) kan man ju ta kycklingfilé. Kycklinglårfilé är dessutom billigare.

4 pers

700 g kycklinglårfilé
1 liten purjolök
1 röd paprika
2 msk olivolja
1 tsk curry
1 tsk salt
svartpeppar
1 liten burk majs (à 150 g)
1 fond du chef chicken (eller 2 msk kycklingbuljong)
ca 4 dl vatten
3 msk ljus maizena redning
1/2 liten burk creme fraiche
1 banan

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skär kycklingen i mindre bitar. Skölj och skär purjolöken i fina strimlor. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. 
  2. Bryn pujolök och paprika i lite olja med curryn i en stekpanna. Ställ åt sidan. 
  3. Bryn kycklingbitarna i resten av oljan så de får lite färg. Tillsätt salt och peppar. Blanda i de frästa grönsakerna, majskornen vattnet och kycklingfonden. Låt det koka i ca 5 min. 
  4. Rör ut maizenen i lite vatten och tillsätt och rör om. Sjud någon minut tills det tjocknar. 
  5. Rör i creme fraichen och skivad banan. Smaka ev av med lite mer salt och peppar.
Servera med ris eller bulgur.


torsdag 9 maj 2013

MUSTIG KÖTTGRYTA MED ROTFRUKTER


En klassisk enkel köttgryta är alltid gott. Grytor är lite av höstmat men här hemma passar det lika bra när som helst!! Här har jag Amandine potatis till som är en favorit hos mig, den har god smak och bra konsistens!! Visste ni det att för att få perfekt potatis ska man välja jämnstora potatisar så att alla blir klara samtidigt. Koka upp vattnet med 1 msk salt per liter vatten. Potatisen behöver snabbt komma upp i en temperatur för att få en bra konsistens. Låt potatisen koka tills innertemperaturen är 96 grader (använd en digital termometer) och servera direkt. Lika dant om man gör mos.
Däremot vid kokning av färskpotatis ska innertemperaturen vara max 94 grader.
Potatis blir klistrig seg och skinnig om den kokas till för hög temperatur.

4 pers

700 g högrev
7 dl vatten
1/2 dl kalvfond
1 lök
3 morötter
100 g palsternacka
100 g rotselleri
10 vitpepparkorn
6 lagerblad

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skär köttet i bitar och bryn dem i en gryta. 
  2. Häll på kalvfond och vatten så att det täcker köttet.
  3. Koka upp och ta bort skummet. Koka på svag värme i ca 1  timme, häll ev på mer vatten.
  4. Skala lök, morötter, palsternacka och rotselleri och skär i grova bitar.
  5. Lägg i grönsakerna i grytan tillsammans med vitpeppar och lagerblad.
  6. Koka vidare ca 30  min eller tills köttet är mört.
  7. Avsluta med att smaka av med mer kalvfond och salt och peppar.
  8. Servera med potatis.




lördag 4 maj 2013

AMERIKANSKA KAMBEN MED BARBECUESÅS


Det här är det godaste kamben jag någonsin ätit dom riktigt smälter i munnen och blir underbart goda med röksmaken!! Det passar bra nu när grillarna börjar komma fram. Hittar man inte kamben kan man ta spareribs.

4 pers

ca 2 kg kamben

Ribsvatten:
3 liter vatten
1/2 dl liquid smoke (rökarom på flaska)
10 st vitpepparkorn
1 msk rökt paprikapulver

Barbequesås:
1 1/2 dl tomatpuré
1/2 dl mörk sirap
25 g smält smör
2 msk dijonsenap
några tsk liquid smoke
1/2 dl öl
3 msk äppelcidervinäger
1 tsk salt
1 tsk farinsocker
1/2 msk soja
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek

GÖR SÅ HÄR.

  1. Koka kamben i ribsvatten i ca 1 timme tills köttet är mört och börjar släppa från benen. 
  2. Barbequesås: Koka samman ingredienserna till en tjock sås.
  3. Bred såsen över kambenen och stek i ugnen i 200 grader eller släng på grillen. Pensla hela tiden på med såsen och vänd och pensla på, gör så ett par gånger. Fortsätt så tills de fått fin färg ca 15-20 min.