söndag 26 februari 2012

WRAPS MED TACOKYCKLING OCH GRILLAD PAPRIKA



Alternativ till "vanliga" tacos med köttfärs. Vill man göra egen tacosås hittar du receptet här.

4 kycklingfiléer
1 påse tacomix
2 röda paprikor
2 gula paprikor
mjuka tortillas
tacosås
creme fraiche
romansallad

GÖR SÅ HÄR:

  1. Marinera kycklingfiléerna i tacomixen ca 1 timme. Stek dom i stekpanna tills de fått färg. Stek färdigt i ugnen.
  2. Skär paprikorna i bitar och lägg på en plåt. Grilla paprikorna på 250 g i ugnen.
Servera med tortillas, tacosås, creme fraiche och romansallad

BJÖRNBÄR, ÄPPLE OCH ANANAS DRINK



Jag köpte en råsaftcentrifug för några år sen och använde den flitigt ett tag. Men nu har den bara stått och nu tänkte jag börja använda den igen. Så härligt på söndagsmorgonen med färskpressad juice.

Det här är en fruktig kombination som ger dig en kick att komma igång.

2 medelstora glas

1 paket djupfrysta björnbär
2 äpplen, skurna i bitar
1 ananas, skalad och skuren i bitar

GÖR SÅ HÄR:

Tina björnbären. Pressa björnbär och fruktbitar växelvis i en juicepress. Rör om och drick genast.






onsdag 22 februari 2012

KARIBISK KYCKLINGGRYTA MED BANAN



Det här blev en härligt orange rätt, passar bra nu när regnet bara öser ner!

4 pers

4 kycklingfiléer
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 1/2 msk smör
1 paket bacon
1 sötpotatis
1/2 liten grön chili
1 dl kokosflingor
3 msk tomatpuré
3 dl vatten
1 lagerblad
6 hela kryddnejlikor
1 tsk torkad timjan
2 fasta bananer

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skala och skiva löken fint. Skala och finhacka vitlök. Hetta upp en stekpanna med 1/2 msk smör och bryn lök och vitlök gyllenbrunt.
  2. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Skär bacon i strimlor.
  3. Lägg i en matsked smör i pannan och bryn kyckling och bacon i några minuter. 
  4. Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Finhacka chilin.
  5. Blanda ner lök, sötpotatis, chili och kokos. Tillsätt tomatpuré, vatten och kryddor och låt koka i 30 min. Skiva bananerna och blanda ner i grytan. Koka några minuter.
Toppa med jordnötter och servera med ris eller bulgur.


KYCKLINGGRATÄNG

Det här är en festlig variant på kycklinggratäng med fetaost, paprika och soltorkade tomater. GI rätt av Ulrika Davidsson!

4 pers

1 grillad kyckling
1 röd paprika
1 grön paprika
4 soltorkade tomater i olja
1 dl ajvar relish
2 dl creme fraiche
100 g fetaost
salt, peppar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela den grillade kycklingen i mindre bitar och lägg i en ugnssäker form. Tärna paprikorna och blanda med kycklingen. Hacka de soltorkade tomaterna och lägg över kycklingblandningen.
  2. Häll lite av oljan som tomaterna ligger i över kycklingen. Blanda ajvar och creme fraiche och smaka av med salt och peppar. Häll röran över kycklingen och toppa med fetaost.
  3. Gratinera i ugnen i ca 15-20 min. 
Servera med grönsallad.





HAVREFRANSKA

Jag hade en liten tanke om att jag skulle prova ett nytt bull/bröd recept varje helg för det är ju alltid gott!!
Dom här blev väldigt goda!

20 st

50 g jäst
5 dl vatten
1 1/2 tsk salt
3 msk olja
3 dl havrekli
ca 10 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vatten till 37 grader. Häll sedan vatten över jästen och rör tills jästen löst sig.
  2. Häll i de andra ingredienserna och rör till en smidig deg.
  3. Låt jäsa i 45 min under bakduk. Ta sen upp degen och knåda den lätt. Gör 20 små bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Låt dem jäsa ytterligare 30 min under bakduk.
  5. Grädda mitt i ugen i 225 grader i ca 10 min.

CHICKEN TIKKA



 Här har jag använt mig av färdig kryddblandning, Chicken Tikka. Det är en GI rätt, men jag har lagt till riset!!

4 pers

500 g kycklingfilé
1 påse kryddblandning Chicken Tikka
2 msk solrosolja
2 dl vatten
1/2 grön paprika
1/2 gul lök
1 dl kokosmjölk
1/2 dl hackad färsk koriander
1/2 dl cashewnötter

GÖR SÅ HÄR:

  1. Blanda kryddblandningen med kycklingbitar, olja och vatten och låt stå i 20 min. Skiva paprika och lök.
  2. Hetta upp en stekpanna och häll i kycklingen och kryddblandningen. Låt steka några min.
  3. Tillsätt kokosmjölk och låt sjuda i 15 min på svag värme. Tillsätt paprika och lök och låt koka ytterligare någon minut.
  4. Servera grytan med koriander och cashewnötter.



lördag 18 februari 2012

BOMBAYCURRY



Jag älskar indisk mat och hittade detta recept i ett gammalt häfte jag har. Jag gjorde även egna Naan, men av någon anledning dubblade jag mjölmängden vilket jag inte skulle gjort det blev väldigt tjocka naan. Men då har jag lärt mig det till nästa gång!!

4 pers

1 kg högrev
1 msk olja
2 hackade lökar
2 pressade vitlöksklyftor
2 hackade chilifrukter
1 msk riven ingefära
1 1/2 tsk gurkmeja
1 tsk mald spiskummin
1 msk mald koriander
1 tsk chilipulver
1 tsk salt
400 g krossade tomater
2 1/2 dl kokosmjölk

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skär köttet i 3 cm stora tärningar. Hetta upp olja i en gryta. Bräsera löken under omrörning tills den är mjuk. Tillsätt vitlök, chilifrukt, ingefära, gurkmeja, spiskummin, koriander och chilipulver. Rör om tills allt är hett.
  2. Tillsätt köttet och stek under omrörning på hög värme tills köttbitarna är täckta med kryddblandningen och jämt brynta runtom.
  3. Salta och häll i de krossade tomaterna med spad. Låt sjuda under lock i ca 2-2/1 timme tills köttet är mört.
  4. Rör i kokosmjölken och sjud utan lock i 5 min eller tills såsen börjar tjockna. Strö över färska koriander blad strax före servering.

torsdag 16 februari 2012

LAX MED FRUKTSALSA

Det här härliga fräscha receptet kommer från Cathrine Schück.

4 pers

200 g färsk sparris
200 g minimajs
4 bitar laxfilé

Fruktsalsa:
1 mango
1 papaya
2 passionsfrukter
1 röd paprika
1 liten rödlök
en bit färsk ingefära
1 lime
olivolja
ev 1 vitlöksklyfta

GÖR SÅ HÄR:

  1. Börja med att skala och skära all frukt, paprika och rödlök i små tärningar. De svarta kärnorna i papayan slänger du. Skrapa ur passionsfrukterna och blanda ner inkråmet. Skala eller skrapa av skalet på en bra bit ingefära och riv den. Smaka av fruktsalsan med limesaft. Avrunda med lite olivolja. Det ska bli hög smak av lök, ingefära och lime. Vill du förstärka den kan du krydda med svartpeppar eller pressa ner lite vitlök.
  2. Låt salsan stå och dra en stund.
  3. Värm lite olja i en stor panna, skär sparrisen i bitar och snabbstek dem tillsammans med minimajsen i ett par minuter.
  4. Fös sedan grönsakerna åt sidan och stek laxbitarna i ett par minuter på varje sida. De får gärna vara lättstekta i mitten.
  5. Krydda grönsaker och lax med flingsalt och nymalen svartpeppar.

måndag 13 februari 2012

KÄLLARFRANSKA

Färska varma bullar till frukost är bara så gott.
Det här är även mitt bidrag till Månadens sötsak!!
20 st

1/2 paket jäst (25 g)
5 dl vatten
2 msk olja
2 tsk strösocker
2 tsk salt
ca 14 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR.

  1. Fördela jästen i en bunke. Häll över kallt vatten och olja och rör till jästen löst sig.
  2. Tillsätt salt, socker och vetemjöl.
  3. Arbeta till en smidig deg. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till 20 runda bullar.
  4. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper om plåten går in i kylen. Lägg annars bullarna på bakplåtspapper på en bricka.
  5. Låt dem stå i kylen i 8-10 timmar.
  6. Ta fram plåten och låt den stå ovanpå spisen medan ugnen värms till 250 grader. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min.
  7. Tillsätt salt, socker

MARABOU BLACK

Nu har även jag testat den!!!
Så himla god verkligen superfarlig, man vill bara ha mer! Den borde vara unlimited edition istället för limited.

onsdag 8 februari 2012

MOZZARELLAFYLLD LAXFILÉ



Så gott och fräscht detta var!!

4 pers

4 laxfiléer à 175 g
2 msk röd pesto
1 paket buffelmozzarella
salt, peppar
blandad sallad
1 dl svarta oliver
4 tomater
1 rödlök

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Skär ett snitt längs med varje laxfilé och lägg i pesto. Fördela mozzarellan i laxfiléerna. Strö över salt och peppar. Lägg fisken i en ugnssäker form och ungsbaka i ca 15 min.
  2. Blanda sallad med oliver. Skär tomaterna i bitarna och rödlöken i bitar och blanda i salladen.
  3. Fördela salladen på tallrikarna. Häll på lite olja och vinäger på salladen.
  4. Servera med laxen

tisdag 7 februari 2012

KYCKLING I RÖD CURRY

Kyckling i röd curry är så gott. Här ingår det kaffirlime blad som inte är så lätt att få tag på. Det har funnits torkade kaffirlime blad i våra butiker här hemma innan, men nu har jag bara hittat torkad smulad kaffirlimeblad. Och det vill jag inte ha. Utan jag fick åka ner till närmast störst stad, Helsingborg och handla mina blad i en thaibutik. Där fanns det frysta så jag passade på att köpa hem rejält. Med inspiration från andra recept med röd curry skapade jag detta.

4-6 pers

1 kg kycklingfilé
3 msk röd curry
2 burkar kokosmjölk
1 röd paprika
3 morötter
några blomkålsbuketter
1 stjälk citrongräs
1 burk strimlade bambuskott
1/2 burk vattenkastanjer
10 st kaffirlimeblad
2 msk fisksås
1 msk socker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Strimla kycklingfilén i tunna skivor. Skär paprika och morötter i bitar. Dela blomkålsbuketterna i små bitar.
  2. Banka citrongräset med knivskaftet och strimla den.
  3. Fräs röd curry i olja i en wok. Tillsätt lite kokosmjölk. Lägg i kycklingfilén. Efter nån minut tillsätt lite mer kokosmjölk. Koka färdigt kycklingfilén i curryn och kokosmjölken. Tillsätt paprika, morötter, citrongräs och blomkål.
  4. Stimla kaffirlime bladen i tunna strimlor och tillsätt dem. Smaka av med fisksås och socker. Smaka av och tillsätt ev mer av fisksås och/eller socker.
  5. Tillsätt bambuskotten och vattenkastanjerna och låt bli varmt.



PAD THAI



När vi var i Thailand första gången gick vi på en matlagningskurs och lagade många goda thairätter. Det här receptet kommer från just den här matlagningskursen.

4 pers

500 g kycklingfilé
300 g breda risnudlar
1 burk böngroddar, gärna färska
3 ägg
2 msk hackad vitlök
3 msk hackad schallotenlök
3 msk socker
2 msk fisksås
1 msk ljus soja
3 msk hackade jordnötter
1/2 dl hackad gräslök, skurna i ganska stora bitar
2 msk tamarindjuice eller vinäger
2 lime skurna i klyftor
1 msk torkad chili (valfritt)

GÖR SÅ HÄR:

  1. Värm olja i en wok. Tillsätt vitlök och schallotenlök och fräs en stund. Tillsätt tunt strimlad kycklingfilé och fräs några min till. Blöt nudlarna enligt förpackningen och tillsätt dem. Rör om ordentligt.
  2. Flytta över nudlarna till sidorna på woken. Knäck äggen i "hålet" och rör om tills det blir en äggröra. Blanda sen med nudlarna. 
  3. Tillsätt böngroddarna, gräslöken, jordnötterna och torkad chili (om man vill). Rör om.
  4. Servera med limeklyftor som är gott att pressa på.



SPÄNNANDE KASSLERGRYTA



Den här rätten passar lika bra som festmåltid och vardagsmat.

4 pers

400 g kassler
1 röd paprika
1 liten burk ananas
1 bit purjolök
2 msk smör
2 tsk curry
4 msk tomatketchup
1/2 burk krossade tomater
2 dl creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
1 krm paprikapulver
salt, peppar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skär kasslern och paprikan i strimlor. Skär ananasen i bitar och skiva purjolöken.
  2. Smält smöret i en gryta och fräs curryn i ca 1 min. Tillsätt kassler, paprika, purjolök och vitlök. Fräs allt i ca 5 min.
  3. Rör ner ketchup, krossade tomater och creme fraiche. Låt grytan koka på svag värme ca 10 min.
  4. Blanda ner ananas och krydda med paprikapulver, salt och peppar.