söndag 28 oktober 2012

KASSLER MED ROSÉPEPPARTÄCKE


Kassler äter vi väldigt ofta här hemma, här hittade jag ett recept med rosépeppar. Rosépeppar har en väldig speciell smak som kanske inte passar med allt. Men i den här rätten passade den väldigt bra tillsammans med mango och dragon.

4 pers

500 g kassler
1 mango skruren i bitar
2 dl creme fraiche
2 msk  chilisås
1 tsk dragon
2 tsk krossad rosépeppar
50 g riven ost

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skär kasslern i tunna skivor.
  2. Skala mangon och skär den i bitar.
  3. Lägg den skivade kasslern i en ungsfast form och lägg på den delade mangon. 
  4. Blanda creme fraiche, chilisås, dragon och rosépeppar i en bunke. Bre blandningen över kasslern.
  5. Strö över den rivna osten och gratinera i ugn i 225 grader i ca 20-25 min. Rätten är klar när osten fått fin färg.
Servera med ris och sallad.

fredag 26 oktober 2012

ARRAKSBOLLAR


Jag blev så fruktansvärt sugen på arraksbollar för nån dag sen, jag har utgått från ett recept men gjort om det lite.

10 st

100 g smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1-2 msk kakao
1 dl sockerkaka
1 dl krossad havrekaka
1 dl havregryn
arraksessens
chokladströssel

GÖR SÅ HÄR:

  1. Lägg sockerkaka, havrekakorna och havregrynen i en mixer och mixa runt lite.
  2. Rör smör, florsocker, vaniljsocker och kakao poröst. Tillsätt kak och havremixen och rör tills allt är blandat.
  3. Smaka av med arraksessens. Ställ degen kallt en stund. Forma degen till bollar och rulla i chokladströssel. Låt bollarna stå i kyl.


Halloween ju...

Har ni föressten hört talas om "Bulle med bulle"?????
Det åt jag mycket när jag var liten. Dom hade det mycket i skolan i cafeterian.
Vad jag har läst är det något som skåningar vet vad det är!!

Det är alltså som vi skåningar säger en "franskbrödbulle" (alltså en fralla) med en" chokladbulle" i.
Men jag gillar mer arraksbollar så jag brukade alltid ta en Bulle mä bulle (arraksbulle)


Bild från Google






onsdag 24 oktober 2012

STEKT RIS MED ANANAS


När jag var i Thailand för ett par år sen åt jag stekt ris med ananas. Jag blev så sugen på det igen och har ett recept i en thaikokbok som jag har hemma. 

4 pers

2 färska ananas
2 msk olja
1 ägg uppvispat
3 vitlöksklyftor finhackade
150 g räkor
150 g skinka finhackad
25 g majskorn
1/2 röd paprika (jag tog tomat)
1 msk tunt skivad färsk ingefära
4 dl kokt jasminris, förvarat i kyl över natten
1 msk ljus soja
25 g rostade saltade cashewnötter
salladslök till garnering

lime att pressa över

GÖR SÅ HÄR:

  1. Halvera anansen på längden. Gräv ut fruktkött ur halvorna med hjälp av en sked och en skalkniv, så att skalen har ett 1 cm tjockt lager fruktkött kvar. Skär det urgröpta fruktköttet i små tärningar.
  2. Hetta upp 1 msk olja i en wok. Häll i äggen och rör tills det blir äggröra. Ta upp ägget så länge. 
  3. Hetta upp 1 msk olja i woken igen och fräs vitlöken under omrörning på medelvärme tills den är ljust brun. Tillsätt skinka, räkor, majs, paprika och ingefära. Fräs under omrörning i 2 min. Tillsätt det kokta riset, sojasåsen, äggröran och ananasen. Stek på medelvärme i 5-7 min, rör om hela tiden. Smaka av och justera kryddningen om det behövs. 
  4. Skeda över så mycket stekt ris i ananashalvorna som får plats, strö över cashewnötter och strimlad salladslök. Pressa lime över.

Min tomatros


Det stekta riset jag åt i Thailand. Ananasen är så mycket större och väldigt god.


60 Baht vilket motsvarar ca 12 kr idag.


Phi Phi island


Det är är riktig konst, dom skär ut så vackert med frukt och grönsaker.


Vårt hotell hette Orchid Garden och var fullt av dom här orchiderna!!









tisdag 23 oktober 2012

LASAGNE


Lasagne är en av de få maträtter vår son äter hemma, alla har ju sin egen smak på köttfärssåsen. Här kommer mitt recept iallafall. Jag använder samma till spaghetti.

4-5 per

ca 10 lasagneplattor
500 g köttfärs
1 gul lök
2 msk tomatpuré
2 msk ajvar relish
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
1 fond du chef beef
1 tsk mörk soja
400 g krossade tomater
2-3 msk grädde eller mjölk

Ostsås:

4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
2 msk smör
4 dl riven smakrik ost

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skala och hacka löken. Fräs den i smör i en stekpanna. När löken är mjuk och glansig tillsätt köttfärsen och stek den färdig. Salta och peppra. Tillsätt tomatpuré och ajvar relish och stek vidare nån minut. 
  2. Tillsätt oregano, basilika, fond du chef, soja och krossade tomater. Låt puttra några minuter. Tillsätt grädde eller mjölk.
  3. Under tiden köttfärssåsen puttrar gör du ostsåsen.
  4. Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och fettet. Koka upp under omrörning och koka 3-5 min. Rör ner 3 dl riven ost.
  5. Bred ut hälften av ostformen i en smord form ca 20x30 cm. Varva plattorna i tre lager med färssåsen i de två mellanlagren. Bred ut resten av ostsåsen överst. Strö över resten av den rivna osten.
  6. Gratinera mitt i ugnen i 225 grader i ca 20-25 min.


söndag 21 oktober 2012

SAMBALHET KYCKLING OCH GRÖNSAKSGRATÄNG


Det här receptet hittade jag på fina Lottas blogg Två små kök. Hon har många härliga recept på sin blogg. Den här gratängen var supergod, jag gjorde en liten ändring, jag bytade ut grönsaksbuljongen mot rökt paprikapulver. Santa Maria har det bla i sitt sortiment. Bra om man vill ha lite rökt smak.

ca 6 pers

köttet från en färdiggrillad kyckling i bitar
2 paket halloumi (skivad)
1 zucchini (skivad)
1 aubergine (skalad och skivad)
2 röda paprikor
1 gul lök grovt hackad
12 körsbärstomater
2 dl creme fraiche
2 1/2 dl grädde
1 msk sambal oelek
2 tsk rökt paprikapulver
2 dl riven smakrik ost, lagrad präst eller västerbotten
svartpeppar
smör till formen
smör att steka i
olja

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smörj en form med smör eller olja. Lägg halloumiskivorna i botten på formen och häll över lite olivolja. 
  2. Rosta paprikorna i het stekpanna utan fett tills de blir lite sotade. Skär i mindre bitar. Stek zucchini och auberginebitarna på båda sidor i smör. Svartpeppra lite grann. Fräs löken.
  3. Lägg kycklingen och grönsakerna över halloumiosten. 
  4. Blanda creme fraiche, grädde, sambal, paprikapulver och ost. Häll gratängsåsen över kycklingen och grönsakerna. Peta ner tomaterna.
  5. Gratinera i 200 grader i ca 30 min. Servera med ris.




fredag 19 oktober 2012

HALLON MACARONS


Nu har även jag gjort macarons. Det är mitt andra försök så dom blev ju inte helt hundra. Vissa blev lite större och andra lite mindre. Vissa sprack, men annars blev dom helt perfekta i smak och konsistens. Jag får lära känna min ugn lite mer.

25 macarons/50 mandelkakor

4 äggvitor
1/2 dl strösocker
150 g skållad och malen mandel (jag använde mandelmjöl)
4 dl florsocker

Grundrecept smörkräm:
100 g mjukt smör
1 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula

Smaksättning:
2 msk hallonsylt
några droppar röd hushållsfärg/pastafärg

GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 150 grader.

  1. Vispa vitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand. Tillsätt strösocker lite i taget och vispa till en toppig maräng.
  2. Sikta malen mandel eller mandelmjöl och florsocker två gånger för att få bort dom lite större bitarna. Blanda försiktigt ner det i marängen. Tillsätt hushållsfärg/pastafärg. 
  3. Spritsa ut smeten till 50 runda klickar stora som femkronor på en plåt med bakplåtspapper eller en macaronmatta. 
  4. Låt kakorna vila på plåten ca 40-45 min. Att vila kakorna innebär att de torkar på ytan, på detta vis förhindras dem från att spricka i ugnen och ytan blir glansig/krispig och inkråmet blir mjukt.
  5. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen (jag fick flytta upp andra plåten till mitten) ca 12 min. (Jag fick ha inne mina kakor lite längre) Här gäller det att känna sin ugn är det för varmt spricker dem och är den för kall spricker de också. Olika ugnar bränner olika. 
  6. Låt kakorna svalna. 
Smörkräm:

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör ner äggulan. Tillsätt hallonsylt och lite hushållsfärg. 

Bred/spritsa smörkrämen på undersidan av kakorna. Lägg resten av mandelkakorna över som lock.







onsdag 17 oktober 2012

ÄPPELKRÄM


Det var längesen jag gjorde kräm, typ flera år sen. Men av alla äpple jag fick av min kollega så kom jag på att det hade varit gott med äppelkräm. Och gott blev det!!

8 medelstora äpplen
1 dl socker
5 dl vatten
3 kanelstänger
1 msk potatismjöl

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skala och kärna ur äpplena. Hacka till små tärningar och lägg i vattnet i en kastrul.Tilsätt kanelstängerna och socker. När det kokat upp sänk värmen låt koka till äpplena krämat till sig, ca 15 min (jag kokade lite längre kanske 25 min.) Jag vill ha min krämig med lite bitar i.  Rör ut potatismjölet i lite vatten och tillsättt i en fin stråle. Koka ytterligare i 3-4 min.. Om man vill kan man sila krämen så att den blir helt slät. 
Serveras varm, ljummen eller kall med mjölk!!






måndag 15 oktober 2012

GRILLADE MACKOR MED MEDELHAVSSMAK


Dom här grillade mackorna blev urgoda, snabbt och enkelt kvällsmål om man inte vill göra en hel middag.

4 pers

250 g mozzarellaost
1 dl tapenade
8 skivor lantbröd, (grekiskt)
4 tomater
2 små zucchini
2 paprikor
8 skivor salami, parmaskinka eller vad som nu föredras
olivolja

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. 
  2. Skär zucchini i tunna skivor och paprikan i stora bitar. Skär tomaterna i skivor.
  3. Häll olivolja på zuccchinin och paprikan och grilla i grillpanna. 
  4. Skär osten i skivor. Bred tapenade på brödskivorna och lägg på mozzarellaosten. Lägg dem på en plåt och in i ugnen i 5 min.
  5. Toppa mackorna med tex salami, de grillade grönsakerna och skivad tomat. Ringla över lite olivolja, lite flingsalt och svartpeppar


söndag 14 oktober 2012

Nu har min blogg nytt namn

Det var läge för lite förändring tyckte jag, tyckte att mitt förra namn på bloggen var lite tråkig....

Vad tycker ni?? Lämna gärna era synpunter!!

lördag 13 oktober 2012

FYRISKAKA eller om man så vill ÄPPELSOCKERKAKA


Jag fick ett helt lass med äpplen från en kollega. Dom kan ju bara inte ligga där och ruttna utan självklart blir det en äppelkaka. En klassisk fyriskaka eller äppelsockerkaka. Med en rejäl stor klick vaniljgrädde!!

125 g smör
1 1/2 dl socker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Garnering:
3-4 medelstora äpplen
1-2 msk socker
1 tsk kanel

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och därefter mjöl, bakpulvret och mjölk. Häll smeten i formen.
  3. Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor. Stick ner dem i smeten tätt intill varandra.
  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 30-40 min.









fredag 12 oktober 2012

KÅLPUDDING


Kålpudding är något av det godast som finns. Jag har gjort ett tidigare inlägg om just kålpudding, men eftersom det är så gott lägger jag in det igen, nu med en lite bättre bild!!

4-5 pers

1/2 vitkålshuvud ca 1 kg
1 stor gul lök
smör till stekning och formen
sirap efter smak (jag tar ganska mycket då jag vill att det ska ha en söt smak)
400 g blandfärs
2 kokta kalla potatisar
2 1/2 tsk salt
2 1/2 kryddmått vit-eller svartpeppar
4-5 dl mjölk

GÖR SÅ HÄR:

  1. Dela kålhuvudet och skär bort stocken, ta även bort det yttersta bladet om det är grovt. Skär kålen i mindre bitar och förväll den (koka upp och koka ett par minuter samt slå bort vattnet.
  2. Låt kålen rinna av väl i ett durkslag. Hetta under tiden upp en stor stekpanna. Skala och skiva löken. Bryn först hälften av löken lite först och lägg sen i hälften av kålen (får inte plats allt på samma gång). Stek på hög värme under omrörning hela tiden till kålen börjar bli lite brun (smaksak hur brun man vill ha den), ringla på sirap mot slutet av stekningen smaka av och justera sirapen.
  3. Blanda färsen med den kokta kalla, mosade potatisen. Krydda färsen med salt och peppar. Späd med mjölk i omgångar. Blanda väl.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Bred ut hälften av kålen i en smord ugnsform. Lägg på köttfärsen och sluta med resterande kål överst.
  5. Ställ formen mitt i ugnen och grädda i 45-50 min.


onsdag 10 oktober 2012

CHOKLADMOUSSE MED ROM


Den här chokladmoussen blir riktigt luftig och god. Den har funnits i mina ägor länge. Receptet kommer från en bok som heter Gourmet à la carte, det är en av mina allra första kokböcker från typ 1989. Det är ett väl beprövat recept som alltid är lika god och uppskattad.
Det här är en perfekt avslutning på fredagskvällen och detta är därför mitt bidrag till Söta saker där Månadens tema är just Fredag.

6 pers

2 äggulor
2 äggvitor
1 msk socker
2 1/2 dl vispgrädde
120 g mörk choklad
1 tsk kallt kaffe
2 cl mörk rom

GÖR SÅ HÄR:

  1. Vispa äggulor och socker pösigt.
  2. Smält chokladen och tillsätt kaffe och rom.
  3. Vispa äggvitorna för sig till hårt skum. Vispa grädden.
  4. Blanda väl de smälta ingredienserna med de hopvispade äggulorna och sockret. 
  5. Rör försiktigt ner först äggvitorna och sedan vispgrädden i blandningen.
  6. Häll blandningen i portionsformar och ställ kallt. 
Garnera med vispad grädde.








tisdag 9 oktober 2012

FLÄSKFILÉ I SÖTSURSÅS


Fläsk är det kött som föredras i stora delar av Thailand. Detta är en thailändsk version av den mer kinesiska rätten. Grönsakerna kan varieras efter tycke och smak men välj sådana som är knapriga efter tillagning.

4 pers

225 g skivad ananas på burk (spara lagen)
3 msk plommonsås eller ketchup
5 msk fisksås
2 msk socker
olja
500 g skivat fläskfilé
4 vitlöksklyftor
1 morot 
2 gula lökar
1 röd paprika
1 liten gurka
1 tomat eller några cocktailtomater

GÖR SÅ HÄR:

  1. Blanda ananaslagen med plommonsåsen eller ketchupen, fisksåsen och sockret i en liten skål. Rör om tills det blir slätt.
  2. Hetta upp en wokpanna med olja och stek fläskfilén. Ta upp det med en hålslev.
  3. Hacka vitlöken. Skiva moroten, skär löken i båtar och dela paprikan i mindre bitar. Skär gurkan och anansen i bitar.
  4. Tillsätt vitlöken i den varma woken och fräs ca 1 min. Tillsätt morot, lök och paprika och fräs under omrörning 1-2 min. Tillsätt gurka, tomat, ananas och ananaslagröran och rör om ytterligare 1 min. Smaka av och justera kryddblandningen om det behövs.


söndag 7 oktober 2012

ZULEIKATÅRTA


Den här kakan ska serveras riktigt kall, perfekt att ha i frysen och ta fram en stund innan servering!!
Den är bara så god!!

100 g sötmandel
3 äggvitor
1 dl socker

3 äggulor
3/4 dl socker
2 dl vispgrädde
50 g smör
1/2 påse mandelspån eller hackad mandel

GÖR SÅ HÄR:

  1. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform ca 23 cm i diameter.
  2. Skålla och mal mandeln. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda mandeln och sockret. Vänd ner vitorna försiktigt. Bred ut smeten i formen.
  3. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.
  4. Stjälp upp kakan, dra bort bakplåtspappret och låt den kallna.
  5.  Blanda äggulor, socker, grädde och smör i en kastrull. Sjud krämen tjock under kraftig omrörning. Låt krämen svalna något. Häll den över tårtbotten och garnera med rostad flagad eller hackad mandel.  Ställ i kylen och servera den riktigt kall.



fredag 5 oktober 2012

VALNÖTSBRÖD


Det är dags att uppdatera lite nu, här kommer ett härligt bröd med valnötter i. Det är alltid gott med nötter i bröd.

2 limpor

200 g valnötter
50 g jäst
6 dl vatten
2 msk ljus sirap
2 1/2 tsk salt
4 dl fint rågmjöl
14 dl vetemjöl
1/2 dl rapsolja

GÖR SÅ HÄR
  1. Grovhacka valnötterna. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. 
  2. Häll vattnet över jästen och rör tills det löst sig. 
  3. Tillsätt nötterna, sirap, salt, rågmjöl, vetemjöl och rapsolja. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 40 min. 
  4. Dela degen i två bitar och forma till bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30 min under bakduk. 
  5. Sätt ugnen på 250 grader. Skåra brödet med en vass kniv. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 5 min. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda ytterligare 25 min. Låt svalna på galler.


tisdag 2 oktober 2012

DRÖMTÅRTA


Så sugen jag blev på drömtårta efter ha sett Hela Sverige Bakar. Det går ju så snabbt att göra!!

3 ägg
1 1/2 dl socker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Fyllning.
100 g smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 250 grader, varmluft 200 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda mjöl, siktad kakao och bakpulver. Vänd ner blandningen i smeten.
  4. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30x40 cm.
  5. Grädda mitt i ugnen i ca 5 min.
  6. Stjälp upp kakan på sockrat papper. Dra bort pappret som kakan gräddats på. Låt den kallna.
  7. Rör smör och florsocker poröst. Tillsätt vaniljsocker. Rör ner äggulan.
  8. Bred fyllningen på kakan och rulla ihop den. Rulla den med pappret för att få den snygg.
  9. Låt drömtårtan ligga kallt innan du skär upp den.


måndag 1 oktober 2012

MIKAELI MARKNAD (Skördemarknad på Fredriksdal)


Mikaeli eller Mikelmäss har funnits sedan medeltiden. Mikaelidagen inföll den 29 september och då skulle skördetiden vara över. 
Det var oxå då som arbetsfolket på gårdarna kunde byta arbetsgivare, de fick sin kontantlön för att gå på marknad och roa sig. 

Fredriksdal är ett friluftsmuseum i Helsingborg Fredriksdals friluftsmuseum som är ett mycket populärt utflyktmål. 










Ett helt rum med olika äppelsorter