söndag 4 september 2011

KYCKLINGSPETT MED JORDNÖTSSÅS och HET GURKSALLAD


4 pers

KYCKLINGSPETT:
500 g kycklingfilé

Marinad:
2-3 citrongrässtjälkar
3 vitlöksklyftor
2 msk röd currypasta
2 msk råsocker
1/2 dl jordnötssmör
1/2 dl asiatisk fisksås
ca 1 1/2 dl färskpressad limejuice (5 lime)

JORDNÖTSSÅS:
1-2 msk röd currypasta
3 dl kokosmjölk
1 dl jordnötssmör
1 dl vatten+1/2 fond du chef kyckling
1 msk råsocker
2 msk färskpressad limejuice
1-2 msk asiatisk fisksås

HET GURKSALLAD MED OCH CHILI:
1 gurka
1 röd chilifrukt
1 msk socker
2 msk asiatisk fisksås
färskpressad citronjuice

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skär kycklingen i 1-2 cm breda strimlor.
  2. Skär den tjockare delen av citrongräset i bitar. Ta inte med den tunna, torra delen. Skala och skär vitlöken i bitar. Lägg detta och övriga ingredienser till marinaden i en matberedare. Mixa slätt. 
  3. Blanda marinaden med kycklingen i en bunke eller i en plastpåse. Låt marinera i minst 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Trä kycklingstrimlorna på spett. Lägg spetten på bakplåtspappersklädd plåt. Ugnsstek i ca 15 min. 
Jordnötssås:
  1. Fräs currypastan på medelvärme i tsk olja ca 1 minut.
  2. Häll på kokosmjölk. Rör i jordnötssmör, vatten, fond och socker. Koka ihop 2-3 minuter. Ta från värmen och tillsätt limejuice och fisksås. 
Het gurksallad med salladslök och chili:

Hyvla gurkan tunt. Skär chilin i fina strimlor, ta med kärnorna.
Rör ihop socker, fisksås, chili och 2 msk färskpressad citronjuice. Blanda med gurkan och låt dra minst 30 min i kylen.

Servera allt med ris!!

Här nedan kommer lite bilder från Thailand:









3 kommentarer:

  1. Lagade precis denna rätten! helt underbart gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt fantastiskt! Inte så svårt att göra heller :)

      Radera