söndag 22 september 2013

ÄPPELPAJ MED RIVNA ÄPPLEN


Äppelpaj är ett måste nu på hösten. Hade planer på att göra en annan äppelpaj idag, men jag valde att göra en som går snabbt att göra och god är den. Jag har gjort den ett flertal gånger tidigare!!

ca 6 pers

5-6 medelstora äpplen
1 msk smör
2-3 msk flytande honung
1-2 tsk malen kanel

Pajsmet:
125 g smör
1 ägg
3 dl vetemjöl
2 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver

GÖR SÅ HÄR: 

  1. Fyllning: Sätt ugnen på 200 grader. Skala, kärna ur och grovriv äpplena. Bryn äppelrivet i smör och honung tills de mjuknar. Bred ut äppelrivet i botten av en pajform 25 cm i diameter. Strö över malen kanel.
  2. Pajsmet: Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägget med en gaffel. Blanda ihop mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Blanda mjölblandningen med det lättvispade ägget och det smälta smöret. 
  3. Fördela smeten ovanpå äpplena. Jämna till ytan med en kniv. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 min. Servera med vaniljsås!!


13 kommentarer:

  1. Inte gjort så mycket äppelpaj ännu men hösten har ju precis börjat. Låter gott med rivna äpplen i.

    SvaraRadera
  2. Låter som en spännande och annorlunda paj som jag just nu bestämde mig för att jag ska ta och göra i veckan :)

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  3. Så gott, jag måste nog också göra äppelpaj.

    SvaraRadera
  4. Inte heller gjort en endaste liten äppelkaka ännu. Nog dax snart ju :)
    Lena från make a head food

    SvaraRadera
  5. Jag älskar äpple och äppelkaka står högt på kurs hemma hos mig!
    kram / Gosia

    SvaraRadera
  6. Man kan nog inte få för många recept på äppelpajer, det är ju en av höstens stora fikafavoriter!

    SvaraRadera
  7. Åppelpaj kan man äta sig ont i magen av! Jag gjorde två (!) idag!

    SvaraRadera
  8. Idag passade jag på att göra pajen som efterrätt när vi åt soppa till middag och jag måste lägga in en liten varning till er som inte redan testat pajen, den är farligt god ;)

    SvaraRadera
  9. Mums, mums! Älskar paj och paj med äpple är helt klart godast. :)

    SvaraRadera
  10. Jag håller med dig att äppelpaj är ett måste nu på hösten! Även jag har gjort en till efterrätt idag. Vi fick med oss äpplen när vi var på torget i Borgholm.

    Tack, snälla! Jag mår bättre nu och ryggen är inte lika besvärlig längre även om jag har ont då och då. Med mycket träning och tålamod kommer det snart bli bra igen:)
    Kramar

    SvaraRadera
  11. Mums med äppelpaj. Första gången jag ser en med rivet äpple i.

    Kom nu ihåg att ändra adressen i din blogglista till http://livsnjutarnasgourmetkok.nu/ ;)

    SvaraRadera
  12. Tack snälla för detta recept! Gjorde denna paj ikväll och den blev omtyckt av både mig och sambon, lär bakas om och om igen!

    SvaraRadera