Pavlova är bara så gott, detta är min första jag gör. Jag gjorde en botten i går med ett recept jag hittade men det blev bara pannkaka av det så jag fick göra en ny idag med ett annat recept som blev superbra.
Kom även på när vi skurit i den och börjat äta att jag glömt ta på passionsfrukten som skulle vara på....så snopet..., .när jag stod och garnerade tårtan visste jag att det saknades något, men kunde inte komma på vad öppnade kylen flera gånger men det var bortblåst. Den blev ju god ändå!! Krispig på utsidan och seg inuti.
8-10 pers
4 äggvitor
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk maizenamjöl
Garnering:
3-5 dl vispgrädde
mogen mango
6 passionsfrukter
(eftersom det är påsk la jag på lite chokladägg oxå)
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt socker lite i taget under kraftig vispning. Tillsätt vaniljsockret och maizenan sist och vispa tills marängen är fast och glansig.
- Rita en cirkel på ett bakplåtspapper ca 24 cm i diameter och spritsa ut marängen i den. Spritsa några extra varv längst ut så det blir en urgröpning i mitten.
- Grädda mitt i ugnen i 125 grader i ca 1 timme, sänk värmen till 100 grader och grädda ytterligare 15 min (jag hade inne min ytterligare 10 min). Stäng därefter av ugnen och låt marängtårtan stå i ugnen tills den är helt kall. Flytta försiktigt över den från bakpappret till ett serveringsfat.
Lemoncurd:
3 citroner
2 dl strösocker
3 äggulor
1 helt ägg
100 g rumsvarmt smör
Gör så här:
- Tvätta och borsta citronerna noga i ljummet vattet. Riv skalet fint på två av dem. Dela citronerna och pressa ur saften. Blanda citronsaft, skal och socker i en kastrull.
- Vispa äggen lätt och blanda ner i citronblandningen. Sjud på svag värme under konstant vispning tills smeten tjocknar.
- Dra från plattan och rör i det mjuka smöret, tills det är smält och citronkrämen är tjock och glansig. Låt svalna.
Bre citronkrämen över marängbotten och därefter grädde. Garnera med mango och passionsfrukter!