lördag 29 september 2012

SKÅNSK ÄPPELKAKA


En mulen och trist höstdag passar det bra med äppelkaka och en skånsk sådan. 

6 pers

5-6 äpplen
2 dl ströbröd
1 dl strösocker
2 msk kanel
50 g smör

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tunna skivor.
  2. Smörj en ugnssäker form. Lägg ett lager äpple i botten av formen. Strö över ströbröd, socker, kanel och smörklickar.
  3. Fortsätt att lägga på lager på lager, ströbröd, socker, kanel och smörklickar mellan varje lager. Överst  ska det vara ströbröd, socker, kanel och smörklickar. 
  4. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 min tills äpplena känns mjuka.
Servera med vaniljsås eller vaniljglass.







9 kommentarer:

  1. Sån här äppelkaka brukar min mormor göra, så jag tänker alltid på henne när jag ser ett sånt recept:))

    SvaraRadera
  2. Äppelkaka passar ju bra i höstmyset :)

    SvaraRadera
  3. Låter gott med skånsk äppelkaka! Ha en fin söndag!

    SvaraRadera
  4. Åh sån där äppelkaka gjorde min pappa ibland när jag bodde hemma. Visste inte att det var skånsk äppelkaka. En sak vet jag dock- den är himla god.

    SvaraRadera
  5. åh va enkelt och gott de ser ut,yummi.

    SvaraRadera
  6. Älskar äppelkaka i alla former, alltså även skånsk. Ska få äpplen av min kollega i veckan, får nog bli lite paj då.

    Kram Malin

    SvaraRadera
  7. Precis sån här äppelkaka var min mammas specialite, men hon var från mörkaste Småland!
    Kram från Finas mammis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet inte varför den heter just Skånsk äppelkaka, men den har varit populär länge!!

      Radera