onsdag 30 november 2011

SKÅLLAT VÖRTBRÖD



Jakten på mitt vörtbröd fortsätter och redan efter andra baket har jag hittat ett recept som jag blev förälskad i. Detta bröd är väldigt smakrikt, bra med vörtsmak och av de andra kryddorna. Smaken fyller gommen och sitter i länge. Precis så som jag vill ha det.
I receptet ingår det flytande vört och det hittar man inte på ICA. Jag gick till bageriet här i stan och frågade om jag kunde få köpa flytande vört. Jag ringde dit först och frågade, först sa hon att hon var tvungen att prata med sin chef först men visste inte när han kom in. Sen sa hon att jag kunde komma ändå. Så jag knallade ner med en liten burk och dom visste inte vad dom skulle ta för pris dom
dividerade fram och tillbaka och till slut sa hon att hon ville ha 20 kr för 200 g.
Detta receptet är för 4 bröd och en ganska stor sats. Jag fick halvera receptet annars hade det inte fått plats i min maskin, bakar resten i morgon.
Här är receptet (hela satsen):

4 bröd

Steg 1:
Skållning:
500 g vatten
250 g fint rågmjöl

Steg 2:
1250 g vetemjöl
10 g mald nejlika
10 g mald ingefära
10 g mald pomerans
skållningen från steg 1
200 g vatten
75 g honung
200 g flytande vört
75 g mörk sirap
100 g jäst
25 g havssalt
100 g blötlagda och väl avrunna russin
ägg och smör till pensling

GÖR SÅ HÄR:

Steg 1:
  1. Koka upp vattnet och häll det över mjölet i en bunke. Blanda ordentligt. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills skållningen kallnat. Skållningen håller i tre dagar i kylen om man vill göra den i förväg.
Steg 2:
  1. Blanda mjölet med kryddorna. Tillsätt övriga ingredienser utom saltet och russin. Arbeta degen i hushållsmaskin i 15 min. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 min. Tillsätt russin och arbeta in dem i degen. 
  2. Låt degen vila i bunken övertäckt med bakdukk i 45 min.
  3. Forma degen till fyra runda bollar och låt dem vila i 10 min.
  4. Platta till varje degbulle, vik upp en kant mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Rulla till jämna bröd och lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 2 timmar med bakduk eller i kylen över natten. När brödet är färdigjäst skall det spänsta emot lite om du trycker på det.
  5. Sätt ugnen på 180 grader.
  6. Pensla bröden med uppvispat ägg. Grädda dem i ca 30 min eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader.
  7. Pensla bröden med smält smör när du tagit ut dem ur ugnen. Låt dem svalna på galler. Förvaras med fördel i plastpåse.

SNABB FISKGRATÄNG



Den här fiskgratängen slänger man ihop i ett nafs och den är mycket god. Jag hade fullkornsbulgur till.

4 pers

800 g torskfilé
200 g skalade räkor
1/2 dl färsk hackad dill
1/2 dl majonäs
4 msk kaviar
2 dl grädde
salt, peppar
2 dl stark riven ost

GÖR SÅ HÄR.

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg fiskfiléerna i en ugnsfast form, toppa med räkorna. Blanda ihop majonäs, kaviar, dill och grädde. Smaka av med salt och peppar.
  2. Häll blandningen över fisken och toppa med ost. Gratinera i 20 min.

SÖTPOTATISSOPPA MED ROSTAD PARMASKINKA


 Jag tycker sötpotatis i alla former är jättegott, den här soppan är lite lyxig med parmaskinka.

4 pers

4 skivor parmaskinka
3 små sötpotatis
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
1 fond du chef beef
1 liter vatten
salt, peppar
1 1/2 squash

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Börja med att lägga parmaskinkan på en plåt med bakplåtspapper och rosta skinkan i ca 7 min.
  2. Skala potatisen och skär den i bitar. Skala och hacka löken. Hetta upp en gryta med olivolja i och bryn löken. Tillsätt fond du chef och vatten. Koka upp och låt koka i ca 20 min.
  3. Mixa soppan slät med en stavmixer. Späd ev med mer vatten om det behövs. Koka upp soppan igen och smaka av med salt och peppar.
  4. Skiva först squashen och strimla sedan skivorna. Hetta upp en stekpanna med olivolja, stek squashen och krydda med salt och peppar.
  5. Häll upp soppan i skålar. Fördela sqaushen och strimla över rostad parmaskinka.

tisdag 29 november 2011

KYCKLINGNUGGETS MED DIPPSÅS



Dom här kycklingnuggets är ett GI recept. Paneringen är gjord av dinkelmjöl, ägg, parmesanost och polenta gryn. Jag var lite skeptisk till dippsåsen då den innehåller både bostongurka och kapris. Jag gillar inte bostongurka. Men den blev jättegod och speciellt till kycklingen och riset.

4 pers

4 kycklingfiléer
2 ägg
1 dl dinkelsikt
1 tsk salt
1 dl färsk finriven parmesanost
2 dl polenta gryn
2 msk smör

Dippsås:
1 1/2 dl majonäs
1/2 dl bostongurka
2 msk hackad lök
1 msk kapris
1 tsk paprikapulver
1/2 krm kajennpeppar
1 msk chilisås

GÖR SÅ HÄR:

  1. Gör först dippsåsen. Blanda alla ingredienser i en skål. Låt stå kallt fram till serveringen.
  2. Skär kycklingen i tunna skivor. Vispa upp ägg i en skål. Blanda dinkelsikt och salt i en skål. Blanda parmesanost och polentagryn i en annan skål.
  3. Panera kycklingbitarna genom att först vända dem i mjölet, sedan doppa i ägg och sist vända dem i polenta-parmesanblandningen.
  4. Hetta upp en stekpanna med smör och stek kycklingbitarna gyllenbruna, ca 5 min. 
Servera med dippsås och grönsaksstavar.




lördag 26 november 2011

SAFFRANS PANNACOTTA


 Då har man julpyntat och gjort det fint och mysigt till förste advent. Det är fortfarande ingen snö, det regnar och stormen Berit är på ingående sägs det, den ska väl nå sin kulmen i morgon. Då kanske det inte blir någon julskyltning.
Men vad passar då inte när man pyntat färdigt och stjärnorna lyser i fönsten om inte en alldeles förträffligt len och god saffrans pannacotta!! 

4 pers

2 gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 paket saffran (1/2 g)
1/2 dl socker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Låt gelatinet ligga i vatten i ca 5 min. 
  2. Koka upp grädde, saffran och socker i en kastrull
  3. Ta upp och lägg ner gelatinbladen i gräddblandningen så att de smälter. 
  4. Låt svalna och tillsätt vaniljsockret.
  5. Häll upp i formar eller glas. Låt stelna i kylen i minst 3 timmar.
Garnera med passionsfrukt

KÅLPUDDING



Detta är min absoluta favoriträtt. Det är inget man gör i en handvändning utan det tar lite tid, men det är det värt. I receptet står det 1 1/2 msk sirap, det tycker jag är för lite. Jag dundrar på rejält med sirap kålen ska smaka sött men inte för sött. Det här receptet är från en bok som heter "Nya Köksskolan" av Görn Helleblad. Det är en gammal bok som jag har haft väldigt länge den är tryckt 93 och i den boken finns gamla klassiker som: Parisersmörgås, Råbiff med tillbehör, Kokt rödspätta med grässlökssås, Friterade räkor med Rhode island sås, Coeur de filet Provencale och mycket mycket mer, men favoritreceptet är ändå Kålpuddingen.

4-5 pers

1/2 vitkålshuvud
1 stor gul lök
ca 2 msk smör till stekning och formen
1 1/2 msk sirap
400 g köttfärs
2 kokta kalla potatisar
2 1/2 tsk salt
svart eller vitpeppar
4-5 dl mjölk

GÖR SÅ HÄR.

  1. Dela kålhuvudet och skär bort stocken, ta också bort det yttersta bladet om det är grovt. Skär kålen i mindre bitar och förväll den, koka upp och koka ett par minuter och slå sedan bort vattnet. 
  2. Låt kålen rinna av ordentligt i ett durkslag. Hetta under tiden upp en stor stekpanna. Skala och skiva löken. Bryn kålen och löken i smöret under stark värme och omrörning hela tiden. Ringla över sirapen på slutet av stekningen.
  3. Blanda färsen med den kokta, mosade potatisen. Krydda färsen med salt och peppar och späd med mjölken i omgångar. Blanda allt väl.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Bred ut hälften av kålen i en smord ugnssäker form. Täck kålen med färsen och sluta med resterande kål. 
  5. Ställ formen på galler mitt i ugnen och grädda i 45-50 min.
Servera med kokt potatis och lingonsylt.

ROGAN JOSH



Jag och min man älskar indisk mat men äter det allt för sällan. Därför tyckte jag det var dags att göra en indisk gryta. Denna gång blev det Rogan Josh.Orginalreceptet är lammkött, men vi körde på vanligt högrev.  Grytan ska med fördel göras dagen innan. Jag skulle baka Naan bröd till men denna gång fick det bli köpta, inte alls lika goda men dom fick duga. Till indisk mat måste man ha mango chutney och Pickles.  Vi brukar köpa en variant som heter Mixed pickles, den är riktigt stark och god. I butiken här hemma hade dom dock bara Lime pickle, den är inte lika stark och vi föredrar Mixed Pickles. När vi är i Göteborg brukar vi alltid gå in i en kryddbutik som ligger i Haga. Där har dom hur mycket kryddor, kaffe, te  och såser som helst.  När vi är där brukar vi köpa hem en rejäl laddning av Mixed Pickles. Butiken heter Curry House.


4 pers

1 kg högrev
1 msk olja
2 hackade lökar
1 1/2 dl naturell yoghurt
1 tsk chilipulver
1 msk mald koriander
2 tsk mald spiskummin
1 tsk mald kardemumma
1/2 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk mald gurkmeja
3 pressade vitlöksklyftor
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk salt
410 g hela tomater på burk
3 tsk garam masala
färsk koriander

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skär köttet i 2 1/2 cm stora tärningar. Hetta upp olja i en stor gryta. Bryn köttet och löken. 
  2. Tillsätt yoghurt, malda kryddor, vitlök och ingefära. Blanda väl.
  3. Tillsätt salt och tomater på burk. Koka på låg värme i 1-1 1/2 timme tills köttet är mört. Ta av locket och låt sjuda tills skyn nästan helt och hållet har kokat in. Strö över garam masala och färsk koriander och blanda väl.
Servera med basmatiris, naanbröd, mango chutney och Pickles.


torsdag 24 november 2011

VÖRTBRÖD


Nu lagom till advent passar det bra med vörtbröd. Jag är väldigt kräsen när det gäller vörtbröd, jag vill att det ska ha den rätta vörtsmaken. Dom vörtbröden man köper i affär smakar ingenting och det är bara vissa bagerier som får till den där smaken som jag vill ha. Jag köpte Santa Marias vörtmix och gick efter receptet på påsen, där var ganska hyfsad smak av kryddorna men inte den smaken som jag är ute efter. Så jag får leta vidare efter det perfekta vörtbrödet!!

1 stor limpa eller 2 mindre

25 g smör
1 dl sirap
1 st (33 cl) lättöl
50 g jäst
1 påse Santa Maria vörtmix
5 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
ev. 1/2 dl russin

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smält smör i en kastrull. Tillsätt sirap och lättöl.
  2. Låt degvätskan bli ljummen (37 grader). Finfördela jästen i en degbunke. Tillsätt degvätskan och påsens innehåll. Blanda väl och och tillsätt rågsikt, vetemjöl och ev blötlagda russin.
  3. Låt degen jäsa i 30 min. Arbeta sen ihop degen och forma till 1 stor eller 2 mindre limpor på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 30 min.
  4. Sätt ugnen på 250 grader. När bröden ska in sänks temperaturen till 200 grader. Spruta in vatten på bröden. Spruta in vatten ytterligare två gånger under gräddningen. Grädda i 30-40 min.

onsdag 23 november 2011

MANDELFISK




Det här är en GI variant på den klassiska Mandelfisken med ströbröd och mandel.
Till detta serverade jag quinoa som är ett GI vänligt alternativ till både ris och potatismos.

4 pers

800 g torskfilé
salt
svartpeppar
2 dl creme fraiche
2 msk röd pesto
2 msk hackad färsk basilika
1dl mandelspån 

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg fisken i en smord ugnsform. Krydda fisken med salt och peppar.
  2. Blanda creme fraiche med pesto och basilika. Smaka av med salt och peppar.
  3. Bred röran över fisken och strö på mandel. Stek i mitten av ugnen i 20-25 min.

KRYDDGRANOLA

Den här müslin har en härlig smak av jul. När man rostar i ugnen sprider sig en pepparkaks doft av kryddnejlika, ingefära och kanel.

6 dl fiberhavregryn
1 dl sesamfrö
1 dl solrosfrö
1/2 msk krossade linfrö
1/2 dl råsocker
1/2 msk mald kryddnejlika
1 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
saften av 1 apelsin
1 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1 dl russin

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda gryn, frön, socker och kryddor i en skål.
  2. Dela apelsinen och pressa ur saften i en skål. Häll i vatten och olja och rör om. Häll ner vätskan bland grynen och rör om ordentligt.
  3. Sprid ut blandningen på en ugnsplåt och rosta i ugnen i ca 25 min. Rör om flera gånger så att den inte blir bränd. Blanda ner russin och förvara müslin i en burk med lock.

    tisdag 22 november 2011

    CHOKLADBISKVIER



    Det var längesen jag gjorde chokladbiskvier men igår fick jag för mig att göra såna här små rackare.

    275 g mandelmassa
    1 äggvita
    50 g mörk choklad
    125 g smör rumsvarmt
    1 1/2 dl florsocker
    2 tsk vaniljsocker
    1 äggula
    200 g mörk choklad

    GÖR SÅ HÄR:

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt och arbeta in äggvitan lite i taget. Det är viktigt att röra smeten slät mellan varje tillsats av äggvita så att smeten inte blir klumpig.
    2. Blanda ihop till en jämn och ganska tjock smet.
    3. Fyll en spritspåse med massan och spritsa runda bottnar på en plåt med bakplåtspapper. 
    4. Grädda mitt i ugnen ca 12 min tills bottnarna blivit gyllenbruna. Låt bottnarna svalna innan de lossas och får kallna på galler med den släta sidan upp.
    5. Smält chokladen till fyllningen och låt den svalna något. 
    6. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och äggula vitt och fluffigt med elvisp.
    7. Vänd ner chokladen i smörkrämen. Bred smörkrämen toppigt på biskvibottnarna. Låt biskvierna stelna i kyl 30 min.
    8. Bryt chokladen i bitar och smält. Doppa biskvierna i chokladen och låt stelna i kylskåp.

    torsdag 17 november 2011

    MÖRA DUMLEGROTTOR



    Jag köpte dom här nya Dumle Gingerbread, tänkte att jag måste ju pröva. Dom föll inte min man i smaken och ska jag vara ärlig så är orginalet bättre. Jag tyckte det var en lite konstig eftersmak. Men vad gör man då med en hel påse Dumle.?Jag hittade det här receptet på Dumlegrottor. Och faktiskt så passade dessa Dumle bättre här. Smaken gifte sig fint med själva kakan.

    16 st

    175 g rumstempererat smör
    1 dl socker
    3 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    16 dumlekolor

    GÖR SÅ HÄR:

    1. Rör smör och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver. Rör ner i smörsmeten
    2. Forma degen till 16 kulor och lägg i mazarinformar.
    3. Tryck ner en dumlekola i varje kula och grädda i ca 15 min i 175 grader.

    VANILJSOCKER



    I mitt kök förekommer inte köpt vaniljsocker och absolut inte vanillinsocker som är en kemisk variant. Det är så enkelt att göra själv och så mycket godare.

    När jag använder vaniljstång (fröna) tvättar jag sen av vaniljstången och låter den torka. Därefter lägger jag alla torkade vaniljstänger i vanligt strösocker, man kan samla hur många som helst.  Där får dom ligga och gotta sig så att sockret tar smak av vaniljstängerna. Jag brukar göra en rejäl laddning och när den är slut har jag sockret och vaniljstången på lut som förvarats i en burk med lock.
    Då tar jag min kaffekvarn och häller i sockret med dem torkade stängerna och mal till fint pulver. Så det som behövs är:

    Torkade vaniljstänger
    Strösocker

    VANILJKRÄM




    Hemmagjord vaniljkräm är det bästa som finns, i mitt kök förekommer inte färdigköpt.

    500 g mjölk
    1 vaniljstång
    130 g äggula
    130 g strösocker
    40 g maizena
    50 g smör

    GÖR SÅ HÄR:

    1. Koka ihop mjölk och urskrapad vaniljstång. Vispa lätt ihop äggula, strösocker och maizena och vänd ner i vaniljmjölken.
    2. Koka upp under omrörning och låt koka någon minut tills krämen tjocknat. Lägg i smöret, rör om och passera genom en finmaskig sil. Låt svalna i kallt vattenbad.

    LAMMFÄRSBIFFAR MED OLIVER


    Det här receptet kommer från Ulrika Davidssons bok "LHCF på mitt sätt". I receptet är det lammfärs men jag tog nötfärs och det blev lika bra det. Servera med en sallad.

    4 pers

    2 vitlöksklyftor
    500 g lammfärs
    3/4 dl grädde
    2 tsk oregano
    salt, peppar
    6 stora gröna oliver med paprika
    1 msk smör
    1 1/2 dl grädde
    1 msk kalvfond

    GÖR SÅ HÄR:

    1. Skala och finhacka vitlöken. Blanda lammfärs, grädde, oregano och vitlök i en bunke. Smaka av med salt och peppar.
    2. Forma färssmeten med blöta händer till biffar. Dela oliverna och tryck ner i biffarna.
    3. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn biffarna på medelvärme i ca 4 min per sida.
    4. Häll på grädde och fond och låt såsen koka ihop några min. Smaka av med salt och peppar.
    Servera med sallad eller varma grönsaker