Det här var tänkt att bli ett julgodis, men någon har varit och nallat och nu är det inte många kvar.......
Kanske ska spara någon....kanske...
Dom här var farligt goda så gott med eftersmaken av lakritspulvret.
Lakritspulver finns numer att köpa i vissa matbutiker, annars finns ett bra utbud på nätet.
ca 24 bitar
2 dl vispgrädde
1 3/4 dl mörkt muscuvadosocker
2 dl glykos
2 msk kakao
100 g mörk choklad, 70%
50 g smör, mjukt
1 msk lakritspulver
GÖR SÅ HÄR:
- Koka grädde, muscuvadosocker och glykos till 116 grader i en tjockbottnad kastrull. Viktigt att använda sockertermometer eller elektronisk stektermometer.
- När temperaturen närmar sig 112 grader får man ta det försiktigt och kan sänka värmen lite eftersom det går väldigt fort att komma upp i 116 grader.
- När temperaturen nått 116 grader ta av från värmen, tillsätt hackad choklad, kakao och lakritspulver på samma gång och vispa ut det i grädden.
- Tillsätt smöret i flera omgångar.
- Klä en brödform med kant ca 10x20 cm med plastfolie i botten och häll i fudgeblandningen.
- Täck med plastfolie och låt stelna i kyl.
- Skär upp fudgen i små bitar.
Tips!!
Till det här receptet behöver man en elektronisk termometer.. När du kokar sockret är det bra att sänka temperaturen lite när den närmar sig 116 grader. Då har man koll på att den inte går över 116 grader.
Ju längre sockret kokar desto fastare kolafudge, men det sker med mycket små marginaler.
Var försiktig så att du inte bränner dig på den heta kolasmeten.
Ju längre sockret kokar desto fastare kolafudge, men det sker med mycket små marginaler.
Var försiktig så att du inte bränner dig på den heta kolasmeten.
Oj! Låter farligt! Och jag rååååkar ha alla ingredienserna hemma...
SvaraRaderaSer farligt gott ut! Jag har ingen termometer men får väl önska mej det i julklapp, så blir det godis till nästa jul! Kram/Finas mammis
SvaraRaderaDet här låter som något för mig! De ser så goda ut!
SvaraRaderaEn sån termometer är verkligen en bra investering, använder min jätteofta till allt möjligt.
SvaraRaderaDen där kolan alltså... måste jag nog göra. Även om jag sagt att jag inte ska göra något julgodis i år.
Jodå, absolut, ingrediensen som inte finns hemma köper vi gärna hem:)
SvaraRaderaOj! Vad smaskigt
SvaraRaderaÅh så läckert. Jag hade tänkt att hinna med fudge faktiskt men jag har inte bestämt vilken smaksättning det blir ännu:) Och ska jag vela så här fram och tillbaka kommer det inte bli någon fudge alls innan jul;)
SvaraRaderaåh va smarrigt det ser ut,har faktiskt lakritspulver hemma,får se om ja hinner göra såna..mmm
SvaraRaderaOj vad fina! Vill ha :)
SvaraRadera