15 st
25 g jäst
6 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
1 msk sirap
13 dl rågsikt
vetemjöl till utbakning
GÖR SÅ HÄR:
- Smula ner jästen i en bunke, tillsätt det fingervarma vattnet. Rör om tills jästen löst sig.
- Tillsätt saltet, sirapen och mjölet. Arbeta samman till en slät men lös deg.
- Strö lite vetemjöl över degen och täck bunken med en bakduk. Låt jäsa i 2 timmar.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Strö ut ca 1 dl vetemjöl på bakbordet och stjälp sparsamt ut degen, utan att knåda den. Strö även lite mjöl ovanpå degen.
- Tryck varsamt ut degen, utan att för mycket luft går ut ur den till måtten ca 35x30 cm. Skär upp degen på längden i 5 remsor. Dela varje remsa i 3 delar.
- Lägg bröden på bakpapperklädda plåtar. Grädda genast den första plåten i mitten av ugnen i ca 15-18 min medan den andra ställs lite svalt. Grädda därefter den andra plåten. Låt svalna på galler utan bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar