fredag 30 november 2012

BIFF STROGANOFF


Vi äter mest korv stroganoff hemma, men biff stroganoff är lite lyxigare, och mycket godare. Jag öste ner lite cognac i. 

4 pers

600 g lövbiff
1 gul lök
200 g färska champinjoner
3 msk tomatpuré
2 tsk dijongsenap
5 dl grädde
1-2 tsk paprikapulver
En skvätt cognac
salt, svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Hacka den gula löken. Skölj och skiva champinjonerna. Strimla lövbiffen.
  2. Fräs den hackade löken och champinjonerna. Ta upp och lägg på ett fat. Stek lövbiffen och tillsätt sen löken och champinjonerna.
  3. Tillsätt tomatpuré fräs runt en liten stund, tillsätt sen grädde, paprikapulver och dijonsenap.
  4. Låt koka ihop ett par minuter. Smaksätt med salt och peppar.


tisdag 27 november 2012

KYCKLINGGRATÄNG MED SALAMI



Det här goda receptet hittade jag hos Bara en kaka till. En jättehärlig blogg med många goda recept och jättefina bilder. Gratänger är alltid gott!!

4 pers

3 kycklingbröstfiléer
minst 100 g salami (jag tog ventricina)
2 vitlöksklyftor
250 g cocktailtomater
1 kruka basilika
2 dl creme fraiche
3 dl grädde
1 fond du chef kyckling
flingsalt, grovmalen svartpeppar
minst 2 dl riven ost

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skär kycklingfiléerna i bitar. Salta och peppra dem och stek den i smör el olja i en stekpanna. 
  2. Pressa ner vitlöksklyftorna och låt dem fräsa med. 
  3. Lägg kycklingen i botten av en ugnsform. Skär salamin i bitar och lägg över kycklingen. Halvera cocktailtomaterna och dra loss basilika bladen strö över salamin.
  4. Strö sedan på den rivna osten. Vispa ihop grädde, creme fraiche och fond du chef kyckling och slå detta över gratängen. 
  5. Gratinera i mitten av ugnen på 225 grader i 15-20 min tills osten fått fin färg.
Jag hade ris till detta!!!






söndag 25 november 2012

SAFFRANSBISCOTTI



Saffransbiscotti är livsfarliga för dom är så farligt goda. Gott att ha nu till advent!! Jag tycker att biscotti passar fint i en glasburk!!

ca 25 st

100 g smör
1 g saffran
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl sötmandel

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken. 
  3. Forma degen till tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 
  4. Grädda dem mitt i ugnen i ca 25 min. 
  5. Ta ut längderna och sänk temperaturen till 125 grader.
  6. Skär längderna i 1 cm tjocka skivor och lägg till baka på plåten.
  7. Torka skorporna mitt i ugnen i ca 10 min. Stäng av värmen och låt skorporna stå inne i ugnen till den kallnat.


fredag 23 november 2012

MJUK PEPPARKAKA


Mjuk pepparkaka är bara så gott. Den här är kryddig och god, tycker nästan att mjuk pepparkaka är godare än vanliga pepparkakor.

100 g smör
2 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl gräddfil
1 1/2 tsk ingefära
1 1/2 tsk nejlikor
2 tsk kanel
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smörj och bröa en avlång form eller hålform ca 1 1/2 l.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt gräddfilen, smöret, kryddorna och mjölet blandat med bikarbonaten eller bakpulvret. Häll smeten i formen.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min.


måndag 19 november 2012

FILMJÖLKS VÖRTBRÖD


Jag älskar vörtbröd, det är ett måste vid jul. Jag hittade ett recept på det här snabba brödet. Bara rör i hop och in i ugnen. Ett bröd jag absolut kommer att baka många gånger.

1 limpa

2 dl fullkornsdinkelmjöl
4 dl dinkelsikt
1 dl rågkross
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 msk vörtmix
1 dl hela hasselnötter
1 dl russin
3/4 dl mörk sirap
2 dl filmjölk
2 dl porter

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. 
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda i sirap, filmjölk och porter.
  3. Häll den lösa degen i en smord avlång bakform som rymmer ca 1 1/2 l.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Känn med en provsticka att den är färdig. 
  5. Själp upp brödet och låt svalna inlindad i en handduk. 


lördag 17 november 2012

FESTLIG RISRÄTT


Den här rätten åt jag mycket när jag bodde hemma. Jag vet inte om det är exakt samma recept men det smakar som den iallafall. 

8 pers

ca 1 1/4 liter kokt ris (4 dl okokt)
2 buljongtärningar
3/4-1 kg räkor med skal eller 200-300 g rensade
ca 500 g champinjoner
smör
400-500 g vit sparris på burk
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl majonäs
3 ägg
ca 2 dl riven ost

GÖR SÅ HÄR:

  1. Koka riset med buljongtärningarna. Rensa räkorna. Skiva champinjonerna. Häll av spadet från sparrisen och dela den i mindre bitar.
  2. Bred ut riset på ett ugnssäkert fat. Fördela räkor, svamp och sparris ovanpå riset.
  3. Skilj på äggens gulor och vitor. Vispa vitorna till hårt skum. Vispa grädden. Rör först ner gulorna och majonäsen i den, vänd sist försiktigt ner äggviteskummet. Bred såsen över alltsammans på fatet. Strö över riven ost.
  4. Sätt in fatet i övre delen av ugnen i 225 grader. Grädda tills rätten fått fin färg, 10-15 min.
Rätten går att förbereda fram tills gratineringen, såsen ska vara nygjord. Om riset är kallt, sätt in fatet i mitten av ugnen och grädda ca 25 min i 200 grader.


torsdag 15 november 2012

ROSTADE ROTFRUKTER


Rostade rotfrukter är något av det bästa som finns och dessutom är det billigt. Det är bara att ta vilka rotfrukter man vill.
Jag tog:

morötter
palsternacka 
rotselleri
färska rödbetor

Lägg i en djup ugnsplåt, på med rikligt med olivolja, flingsalt och svartpeppar och in i ugn på cs 225 grader i ca 20-25 min. Jag gillar när dom är så knaprigt goda.

Jag strödde över fetaost och serverade med en köttbit. Vill man ha sås till kan man ju ta den sås man vill.

tisdag 13 november 2012

RULLTÅRTSBAKELSE PÅ FARS DAG


En rulltårta kan snabbt förvandlas till en läcker bakelse. Och så enkelt att göra. Den här gjorde jag till Fars dag.

3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl grädde eller mjölk

Fyllning:
2 dl fast sylt eller fruktmos

Vispad grädde
lemoncurd (jag gjorde det enkelt denna gång och använde mig av färdig)
färska hallon
passionsfrukt
limecest

GÖR SÅ HÄR:

  1. Vispa ägg och socker pösigt.
  2. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner det i smeten. Tillsätt vätskan.
  3. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30 x 40 cm.
  4. Grädda mitt i ugnen ca 5 min i 200 grader. 
  5. Stjälp upp kakan på sockrat papper. Dra bort pappret som kakan gräddats på. 
  6. Bred genast på fyllningen och rulla ihop kakan. Lägg rulltårtan med skarven ner.
Vispa grädden (mängd beror på hur många man gör) med lemoncurd.
Dela rulltårtan i bitar (jag la dem i muffinsformar) toppa med vispad grädde, färska hallon, gröp ur passionsfrukt och lite limecest.






lördag 10 november 2012

PASTA MED BACON OCH PAPRIKA SÅS


Det här snabba, enkla och goda receptet hittade jag hos Cecilias mat . En jättefin blogg med många goda recept. Det var så enkelt att tom min man klarade av att göra det. Han hade i lite cayennepeppar oxå. Jag har snöat in mig lite på tagliatelle.

4 pers

500 g pasta
2 paket bacon
1 paprika
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 dl grädde
lite cayennepeppar
salt, peppar

GÖR SÅ HÄR.

  1. Hacka den gula löken och baconet. Stek det sedan i en stekpanna. Häll av överflödigt fett.
  2. Hacka paprikan och lägg ner i stekpannan låt steka i ett par minuter.
  3. Pressa ner vitlöken och häll på grädden. Smaka av med lite cayennepeppar, salt och peppar. Låt puttra i ett par minuter. 
Servera såsen till pasta!!!


torsdag 8 november 2012

RISOTTO MED PERSILJESTEKT CHORIZO


Jag har aldrig gjort risotto och jag har aldrig ätit det heller. Varför vet jag egentligen inte....
men jag hittade iallafall det här receptet hos sandrasmatkrypin. Jag använde dock vin istället för öl.

4 pers


1 gul lök
1 dl arborioris
50 g smör
3 dl vin
7-10 dl buljong
1 dl riven parmesanost

400 g chorizo
1 kruka persilja

GÖR SÅ HÄR.

  1. Koka upp buljongen. Finhacka löken och fräs i hälften av smöret tillsammans med riset. 
  2. Häll på vinet och låt det koka in. Sänk till medelvärme och späd sen lite i taget med buljongen som ska vara varm på gränsen till kokande så att tillagningen av riset inte avstannat.
  3. Rör om då och då medan du fyller på med buljongen ca 1 dl i taget.
  4. Riset ska  börja bli krämigt och ha en liten kärna kvar så att det inte blir för grötigt. Det tar ungefär 20 min. När riset är klart blanda ner ost och resten av smöret. Smaka av med svartpeppar och ev salt. 
Stek korven och blanda ner grovhackad persilja.




måndag 5 november 2012

SÖTPOTATIS MED PARMESAN, KYCKLING OCH AVOKADOGRÄDDFIL



För många år sen när jag först smakade sötpotatis tyckte jag inte om det. Men det är ju så gott, speciellt rostat i ugnen. Och parmesan på sötpotatis passar alldeles utmärkt.

4 pers

900 g kycklingben
1 msk chilipulver
1 tsk + 1 tsk salt
600 g sötpotatis
olivolja
25 g + 25 g parmesanost

2 avokador
1 dl gräddfil
salt, peppar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Krydda kycklingen med chilipulver och 1 tsk salt. 
  2. Lägg den på en plåt och stek den mitt i ugnen i ca 35 min.
  3. Skala och skär varje sötpotatis i fyra delar. Strö över 1 tsk salt, olivolja och 25 g parmesanost och blanda runt.
  4. Lägg sötpotatisen vid sidan om kycklingen när 15 min återstår av kycklingens tillagningstid. Stek i övre delen av ugnen. Strö på 25 g parmesan ost när det är ca 5 min kvar. 
  5. Mixa avokado och gräddfil och smaksätt med salt och peppar.
Servera med sallad.




lördag 3 november 2012

TOMATSOPPA


Denna vecka har det inte varit så mycket tid för bloggandet, det har varit träning och lite övertid. Och dessutom har sonen occuperat datorn.
Men här kommer ett recept på en enkel tomatsoppa!!

4 pers

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olja el smör
1 msk vetemjöl
1 burk krossade tomater
2 msk ajvar relish
7 dl buljong av tärning eller fond
1 tsk torkad basilika
salt, svartpeppar
1 dl grädde

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken mjuk i fettet i en kastrull. Strö över mjölet och tillsätt tomater, ajvar, buljong och basilika. Koka under lock i ca 5 min. Smaka av med salt och peppar. Mixa soppan slät med en stavmixer.
  2. Blanda i grädden.
Jag brukar ha delad mozzarellaost i. Droppa på lite olivolja, strö på flingsalt och nymalen svartpeppar och servera!!