onsdag 30 november 2011

SKÅLLAT VÖRTBRÖD



Jakten på mitt vörtbröd fortsätter och redan efter andra baket har jag hittat ett recept som jag blev förälskad i. Detta bröd är väldigt smakrikt, bra med vörtsmak och av de andra kryddorna. Smaken fyller gommen och sitter i länge. Precis så som jag vill ha det.
I receptet ingår det flytande vört och det hittar man inte på ICA. Jag gick till bageriet här i stan och frågade om jag kunde få köpa flytande vört. Jag ringde dit först och frågade, först sa hon att hon var tvungen att prata med sin chef först men visste inte när han kom in. Sen sa hon att jag kunde komma ändå. Så jag knallade ner med en liten burk och dom visste inte vad dom skulle ta för pris dom
dividerade fram och tillbaka och till slut sa hon att hon ville ha 20 kr för 200 g.
Detta receptet är för 4 bröd och en ganska stor sats. Jag fick halvera receptet annars hade det inte fått plats i min maskin, bakar resten i morgon.
Här är receptet (hela satsen):

4 bröd

Steg 1:
Skållning:
500 g vatten
250 g fint rågmjöl

Steg 2:
1250 g vetemjöl
10 g mald nejlika
10 g mald ingefära
10 g mald pomerans
skållningen från steg 1
200 g vatten
75 g honung
200 g flytande vört
75 g mörk sirap
100 g jäst
25 g havssalt
100 g blötlagda och väl avrunna russin
ägg och smör till pensling

GÖR SÅ HÄR:

Steg 1:
  1. Koka upp vattnet och häll det över mjölet i en bunke. Blanda ordentligt. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills skållningen kallnat. Skållningen håller i tre dagar i kylen om man vill göra den i förväg.
Steg 2:
  1. Blanda mjölet med kryddorna. Tillsätt övriga ingredienser utom saltet och russin. Arbeta degen i hushållsmaskin i 15 min. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 min. Tillsätt russin och arbeta in dem i degen. 
  2. Låt degen vila i bunken övertäckt med bakdukk i 45 min.
  3. Forma degen till fyra runda bollar och låt dem vila i 10 min.
  4. Platta till varje degbulle, vik upp en kant mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Rulla till jämna bröd och lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 2 timmar med bakduk eller i kylen över natten. När brödet är färdigjäst skall det spänsta emot lite om du trycker på det.
  5. Sätt ugnen på 180 grader.
  6. Pensla bröden med uppvispat ägg. Grädda dem i ca 30 min eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader.
  7. Pensla bröden med smält smör när du tagit ut dem ur ugnen. Låt dem svalna på galler. Förvaras med fördel i plastpåse.

SNABB FISKGRATÄNG



Den här fiskgratängen slänger man ihop i ett nafs och den är mycket god. Jag hade fullkornsbulgur till.

4 pers

800 g torskfilé
200 g skalade räkor
1/2 dl färsk hackad dill
1/2 dl majonäs
4 msk kaviar
2 dl grädde
salt, peppar
2 dl stark riven ost

GÖR SÅ HÄR.

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg fiskfiléerna i en ugnsfast form, toppa med räkorna. Blanda ihop majonäs, kaviar, dill och grädde. Smaka av med salt och peppar.
  2. Häll blandningen över fisken och toppa med ost. Gratinera i 20 min.

SÖTPOTATISSOPPA MED ROSTAD PARMASKINKA


 Jag tycker sötpotatis i alla former är jättegott, den här soppan är lite lyxig med parmaskinka.

4 pers

4 skivor parmaskinka
3 små sötpotatis
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
1 fond du chef beef
1 liter vatten
salt, peppar
1 1/2 squash

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Börja med att lägga parmaskinkan på en plåt med bakplåtspapper och rosta skinkan i ca 7 min.
  2. Skala potatisen och skär den i bitar. Skala och hacka löken. Hetta upp en gryta med olivolja i och bryn löken. Tillsätt fond du chef och vatten. Koka upp och låt koka i ca 20 min.
  3. Mixa soppan slät med en stavmixer. Späd ev med mer vatten om det behövs. Koka upp soppan igen och smaka av med salt och peppar.
  4. Skiva först squashen och strimla sedan skivorna. Hetta upp en stekpanna med olivolja, stek squashen och krydda med salt och peppar.
  5. Häll upp soppan i skålar. Fördela sqaushen och strimla över rostad parmaskinka.

tisdag 29 november 2011

KYCKLINGNUGGETS MED DIPPSÅS



Dom här kycklingnuggets är ett GI recept. Paneringen är gjord av dinkelmjöl, ägg, parmesanost och polenta gryn. Jag var lite skeptisk till dippsåsen då den innehåller både bostongurka och kapris. Jag gillar inte bostongurka. Men den blev jättegod och speciellt till kycklingen och riset.

4 pers

4 kycklingfiléer
2 ägg
1 dl dinkelsikt
1 tsk salt
1 dl färsk finriven parmesanost
2 dl polenta gryn
2 msk smör

Dippsås:
1 1/2 dl majonäs
1/2 dl bostongurka
2 msk hackad lök
1 msk kapris
1 tsk paprikapulver
1/2 krm kajennpeppar
1 msk chilisås

GÖR SÅ HÄR:

  1. Gör först dippsåsen. Blanda alla ingredienser i en skål. Låt stå kallt fram till serveringen.
  2. Skär kycklingen i tunna skivor. Vispa upp ägg i en skål. Blanda dinkelsikt och salt i en skål. Blanda parmesanost och polentagryn i en annan skål.
  3. Panera kycklingbitarna genom att först vända dem i mjölet, sedan doppa i ägg och sist vända dem i polenta-parmesanblandningen.
  4. Hetta upp en stekpanna med smör och stek kycklingbitarna gyllenbruna, ca 5 min. 
Servera med dippsås och grönsaksstavar.




lördag 26 november 2011

SAFFRANS PANNACOTTA


 Då har man julpyntat och gjort det fint och mysigt till förste advent. Det är fortfarande ingen snö, det regnar och stormen Berit är på ingående sägs det, den ska väl nå sin kulmen i morgon. Då kanske det inte blir någon julskyltning.
Men vad passar då inte när man pyntat färdigt och stjärnorna lyser i fönsten om inte en alldeles förträffligt len och god saffrans pannacotta!! 

4 pers

2 gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 paket saffran (1/2 g)
1/2 dl socker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Låt gelatinet ligga i vatten i ca 5 min. 
  2. Koka upp grädde, saffran och socker i en kastrull
  3. Ta upp och lägg ner gelatinbladen i gräddblandningen så att de smälter. 
  4. Låt svalna och tillsätt vaniljsockret.
  5. Häll upp i formar eller glas. Låt stelna i kylen i minst 3 timmar.
Garnera med passionsfrukt

KÅLPUDDING



Detta är min absoluta favoriträtt. Det är inget man gör i en handvändning utan det tar lite tid, men det är det värt. I receptet står det 1 1/2 msk sirap, det tycker jag är för lite. Jag dundrar på rejält med sirap kålen ska smaka sött men inte för sött. Det här receptet är från en bok som heter "Nya Köksskolan" av Görn Helleblad. Det är en gammal bok som jag har haft väldigt länge den är tryckt 93 och i den boken finns gamla klassiker som: Parisersmörgås, Råbiff med tillbehör, Kokt rödspätta med grässlökssås, Friterade räkor med Rhode island sås, Coeur de filet Provencale och mycket mycket mer, men favoritreceptet är ändå Kålpuddingen.

4-5 pers

1/2 vitkålshuvud
1 stor gul lök
ca 2 msk smör till stekning och formen
1 1/2 msk sirap
400 g köttfärs
2 kokta kalla potatisar
2 1/2 tsk salt
svart eller vitpeppar
4-5 dl mjölk

GÖR SÅ HÄR.

  1. Dela kålhuvudet och skär bort stocken, ta också bort det yttersta bladet om det är grovt. Skär kålen i mindre bitar och förväll den, koka upp och koka ett par minuter och slå sedan bort vattnet. 
  2. Låt kålen rinna av ordentligt i ett durkslag. Hetta under tiden upp en stor stekpanna. Skala och skiva löken. Bryn kålen och löken i smöret under stark värme och omrörning hela tiden. Ringla över sirapen på slutet av stekningen.
  3. Blanda färsen med den kokta, mosade potatisen. Krydda färsen med salt och peppar och späd med mjölken i omgångar. Blanda allt väl.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Bred ut hälften av kålen i en smord ugnssäker form. Täck kålen med färsen och sluta med resterande kål. 
  5. Ställ formen på galler mitt i ugnen och grädda i 45-50 min.
Servera med kokt potatis och lingonsylt.

ROGAN JOSH



Jag och min man älskar indisk mat men äter det allt för sällan. Därför tyckte jag det var dags att göra en indisk gryta. Denna gång blev det Rogan Josh.Orginalreceptet är lammkött, men vi körde på vanligt högrev.  Grytan ska med fördel göras dagen innan. Jag skulle baka Naan bröd till men denna gång fick det bli köpta, inte alls lika goda men dom fick duga. Till indisk mat måste man ha mango chutney och Pickles.  Vi brukar köpa en variant som heter Mixed pickles, den är riktigt stark och god. I butiken här hemma hade dom dock bara Lime pickle, den är inte lika stark och vi föredrar Mixed Pickles. När vi är i Göteborg brukar vi alltid gå in i en kryddbutik som ligger i Haga. Där har dom hur mycket kryddor, kaffe, te  och såser som helst.  När vi är där brukar vi köpa hem en rejäl laddning av Mixed Pickles. Butiken heter Curry House.


4 pers

1 kg högrev
1 msk olja
2 hackade lökar
1 1/2 dl naturell yoghurt
1 tsk chilipulver
1 msk mald koriander
2 tsk mald spiskummin
1 tsk mald kardemumma
1/2 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk mald gurkmeja
3 pressade vitlöksklyftor
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk salt
410 g hela tomater på burk
3 tsk garam masala
färsk koriander

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skär köttet i 2 1/2 cm stora tärningar. Hetta upp olja i en stor gryta. Bryn köttet och löken. 
  2. Tillsätt yoghurt, malda kryddor, vitlök och ingefära. Blanda väl.
  3. Tillsätt salt och tomater på burk. Koka på låg värme i 1-1 1/2 timme tills köttet är mört. Ta av locket och låt sjuda tills skyn nästan helt och hållet har kokat in. Strö över garam masala och färsk koriander och blanda väl.
Servera med basmatiris, naanbröd, mango chutney och Pickles.


torsdag 24 november 2011

VÖRTBRÖD


Nu lagom till advent passar det bra med vörtbröd. Jag är väldigt kräsen när det gäller vörtbröd, jag vill att det ska ha den rätta vörtsmaken. Dom vörtbröden man köper i affär smakar ingenting och det är bara vissa bagerier som får till den där smaken som jag vill ha. Jag köpte Santa Marias vörtmix och gick efter receptet på påsen, där var ganska hyfsad smak av kryddorna men inte den smaken som jag är ute efter. Så jag får leta vidare efter det perfekta vörtbrödet!!

1 stor limpa eller 2 mindre

25 g smör
1 dl sirap
1 st (33 cl) lättöl
50 g jäst
1 påse Santa Maria vörtmix
5 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
ev. 1/2 dl russin

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smält smör i en kastrull. Tillsätt sirap och lättöl.
  2. Låt degvätskan bli ljummen (37 grader). Finfördela jästen i en degbunke. Tillsätt degvätskan och påsens innehåll. Blanda väl och och tillsätt rågsikt, vetemjöl och ev blötlagda russin.
  3. Låt degen jäsa i 30 min. Arbeta sen ihop degen och forma till 1 stor eller 2 mindre limpor på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 30 min.
  4. Sätt ugnen på 250 grader. När bröden ska in sänks temperaturen till 200 grader. Spruta in vatten på bröden. Spruta in vatten ytterligare två gånger under gräddningen. Grädda i 30-40 min.

onsdag 23 november 2011

MANDELFISK




Det här är en GI variant på den klassiska Mandelfisken med ströbröd och mandel.
Till detta serverade jag quinoa som är ett GI vänligt alternativ till både ris och potatismos.

4 pers

800 g torskfilé
salt
svartpeppar
2 dl creme fraiche
2 msk röd pesto
2 msk hackad färsk basilika
1dl mandelspån 

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg fisken i en smord ugnsform. Krydda fisken med salt och peppar.
  2. Blanda creme fraiche med pesto och basilika. Smaka av med salt och peppar.
  3. Bred röran över fisken och strö på mandel. Stek i mitten av ugnen i 20-25 min.

KRYDDGRANOLA

Den här müslin har en härlig smak av jul. När man rostar i ugnen sprider sig en pepparkaks doft av kryddnejlika, ingefära och kanel.

6 dl fiberhavregryn
1 dl sesamfrö
1 dl solrosfrö
1/2 msk krossade linfrö
1/2 dl råsocker
1/2 msk mald kryddnejlika
1 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
saften av 1 apelsin
1 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1 dl russin

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda gryn, frön, socker och kryddor i en skål.
  2. Dela apelsinen och pressa ur saften i en skål. Häll i vatten och olja och rör om. Häll ner vätskan bland grynen och rör om ordentligt.
  3. Sprid ut blandningen på en ugnsplåt och rosta i ugnen i ca 25 min. Rör om flera gånger så att den inte blir bränd. Blanda ner russin och förvara müslin i en burk med lock.

    tisdag 22 november 2011

    CHOKLADBISKVIER



    Det var längesen jag gjorde chokladbiskvier men igår fick jag för mig att göra såna här små rackare.

    275 g mandelmassa
    1 äggvita
    50 g mörk choklad
    125 g smör rumsvarmt
    1 1/2 dl florsocker
    2 tsk vaniljsocker
    1 äggula
    200 g mörk choklad

    GÖR SÅ HÄR:

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt och arbeta in äggvitan lite i taget. Det är viktigt att röra smeten slät mellan varje tillsats av äggvita så att smeten inte blir klumpig.
    2. Blanda ihop till en jämn och ganska tjock smet.
    3. Fyll en spritspåse med massan och spritsa runda bottnar på en plåt med bakplåtspapper. 
    4. Grädda mitt i ugnen ca 12 min tills bottnarna blivit gyllenbruna. Låt bottnarna svalna innan de lossas och får kallna på galler med den släta sidan upp.
    5. Smält chokladen till fyllningen och låt den svalna något. 
    6. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och äggula vitt och fluffigt med elvisp.
    7. Vänd ner chokladen i smörkrämen. Bred smörkrämen toppigt på biskvibottnarna. Låt biskvierna stelna i kyl 30 min.
    8. Bryt chokladen i bitar och smält. Doppa biskvierna i chokladen och låt stelna i kylskåp.

    torsdag 17 november 2011

    MÖRA DUMLEGROTTOR



    Jag köpte dom här nya Dumle Gingerbread, tänkte att jag måste ju pröva. Dom föll inte min man i smaken och ska jag vara ärlig så är orginalet bättre. Jag tyckte det var en lite konstig eftersmak. Men vad gör man då med en hel påse Dumle.?Jag hittade det här receptet på Dumlegrottor. Och faktiskt så passade dessa Dumle bättre här. Smaken gifte sig fint med själva kakan.

    16 st

    175 g rumstempererat smör
    1 dl socker
    3 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    16 dumlekolor

    GÖR SÅ HÄR:

    1. Rör smör och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver. Rör ner i smörsmeten
    2. Forma degen till 16 kulor och lägg i mazarinformar.
    3. Tryck ner en dumlekola i varje kula och grädda i ca 15 min i 175 grader.

    VANILJSOCKER



    I mitt kök förekommer inte köpt vaniljsocker och absolut inte vanillinsocker som är en kemisk variant. Det är så enkelt att göra själv och så mycket godare.

    När jag använder vaniljstång (fröna) tvättar jag sen av vaniljstången och låter den torka. Därefter lägger jag alla torkade vaniljstänger i vanligt strösocker, man kan samla hur många som helst.  Där får dom ligga och gotta sig så att sockret tar smak av vaniljstängerna. Jag brukar göra en rejäl laddning och när den är slut har jag sockret och vaniljstången på lut som förvarats i en burk med lock.
    Då tar jag min kaffekvarn och häller i sockret med dem torkade stängerna och mal till fint pulver. Så det som behövs är:

    Torkade vaniljstänger
    Strösocker

    VANILJKRÄM




    Hemmagjord vaniljkräm är det bästa som finns, i mitt kök förekommer inte färdigköpt.

    500 g mjölk
    1 vaniljstång
    130 g äggula
    130 g strösocker
    40 g maizena
    50 g smör

    GÖR SÅ HÄR:

    1. Koka ihop mjölk och urskrapad vaniljstång. Vispa lätt ihop äggula, strösocker och maizena och vänd ner i vaniljmjölken.
    2. Koka upp under omrörning och låt koka någon minut tills krämen tjocknat. Lägg i smöret, rör om och passera genom en finmaskig sil. Låt svalna i kallt vattenbad.

    LAMMFÄRSBIFFAR MED OLIVER


    Det här receptet kommer från Ulrika Davidssons bok "LHCF på mitt sätt". I receptet är det lammfärs men jag tog nötfärs och det blev lika bra det. Servera med en sallad.

    4 pers

    2 vitlöksklyftor
    500 g lammfärs
    3/4 dl grädde
    2 tsk oregano
    salt, peppar
    6 stora gröna oliver med paprika
    1 msk smör
    1 1/2 dl grädde
    1 msk kalvfond

    GÖR SÅ HÄR:

    1. Skala och finhacka vitlöken. Blanda lammfärs, grädde, oregano och vitlök i en bunke. Smaka av med salt och peppar.
    2. Forma färssmeten med blöta händer till biffar. Dela oliverna och tryck ner i biffarna.
    3. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn biffarna på medelvärme i ca 4 min per sida.
    4. Häll på grädde och fond och låt såsen koka ihop några min. Smaka av med salt och peppar.
    Servera med sallad eller varma grönsaker

    LEMONCURD



    Hemmagjord lemoncurd är fantastiskt gott. Man kan ha det som tårtfyllning blandat med grädde, man kan även äta det som det är på tex en skorpa eller rostat bröd.

    1 liten burk

    3 citroner
    1 1/2 dl strösocker
    50 g smör
    2 msk majsstärkelse
    2 ekologiska ägg
    2 ekologiska äggulor

    GÖR SÅ HÄR:

    1. Blanda rivet skal från tre citroner med saft från två och koka upp med strösocker och smör.
    2. Sila vätskan.
    3. Blanda ut majsstärkelse med saften från den tredje citronen och rör ner i den varma vätskan.
    4.  Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills krämen tjocknar.
    5. Häll över krämen i en ren burk och låt svalna

    söndag 13 november 2011

    PEPPARKAKSCHEESECAKE



    Det här är mitt bidrag till Månadens sötsak. Temat denna gång är Vinter och då passar det bra med en pepparkakscheesecake. Denna kan man äta hela vintern, efter jul när man har en massa pepparkakor kvar och ät trött på äta dom är det perfekt att använda dom i en cheesecake. Detta är en bakad cheesecake med ett härligt lager med gräddfil på toppen.

    8 bitar

    100 g pepparkakor
    100 g digistivekex
    100 g rumsvarmt smör
    400 g philadelphia ost
    2 ägg
    1 dl socker
    2 tsk vaniljsocker
    finrivet skal av 1 citron
    4 dl gräddfil
    1/2 dl socker

    GÖR SÅ HÄR:

    1. Sätt ugnen på 150 grader. Krossa pepparkakorna och digistivekexen och blanda med smöret.
    2. Tryck ut massan i en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
    3. Grädda mitt i ugnen i 15 min. Låt svalna och höj temperaturen till 225 grader.
    4. Blanda philadelphiaost, ägg, socker, vaniljsocker och rivet citronskal. Häll massan över smulbotten och grädda i 20 min.
    5. Ta ut kakan och sänk värmen till 175 grader. Låt kakan svalna. 
    6. Rör ihop gräddfil och socker och bre detta över kakan. Ställ in den i ugnen ca 5 min och låt gräddfilen stelna.






    ROSTBRÖD



    Det här brödet är perfekt att rosta. Det blir luftigt och härligt och mycket bättre än det man köper.

    1 bröd

    25 g jäst
    3 dl vatten
    1 msk socker
    1 msk olja
    1 tsk salt
    5 dl vetemjöl (+ 1 dl till utbakning)
    1 1/2 dl manitoba cream
    vallmofrö

    GÖR SÅ HÄR:

    1. Rör ut jästen i fingervarmt vatten (37 grader) och tillsätt därefter socker, olja och salt. Arbeta in vetemjölet och manitoba cream. 
    2. Låt den jäsa i minst 30 minuter under bakduk. Ta upp den på arbetsbänken och knåda den ordentligt. Degen är väldigt kladdig så tillsätt lite extra vetemjöl. Den ska fortfarande vara lite kladdig. Forma till en limpa och lägg i en avlång brödform. Jäs ytterligare i 30 minuter under bakduk och pensla sen brödet med ägg och strö på vallmofrö.
    3. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 25 min.

    BAILEYS PANNACOTTA



    Jag hittade ett recept på Bailyes Pannacotta som jag tyckte verkade gott så det var jag sugen på att göra. Jag gick efter receptet fast nästa gång jag gör den kommer jag bara att använda mig av 2 gelatinblad istället för 3 och jag tyckte att det blev för mycket bailyes smak så det tar kanske  1/2 dl istället för 1 dl.

    4 pers

    3 gelatinblad
    1 vaniljstång
    4 dl grädde
    3 msk strösocker
    1 dl Bailyes

    GÖR SÅ HÄR:

    1. Blötlägg gelatinbladen. Skrapa fröna ur vaniljstången. Koka upp vaniljstång, frön, socker och grädde. Häll i likören och hetta upp igen. 
    2. Krama ur gelatinbladen och rör i dem. Ta bort stången och häll upp i 4 små glas. 
    3. Låt stå i kylskåpet i några timmar

    torsdag 10 november 2011

    LANTBRÖD


    Det finns inget härligare än doften av nybakat bröd. Det här receptet hittade jag på Matklubben.se där jag har en "kokbok". Där kan man lägga in egna recept och spara andras recept. Jag har haft en väldigt stor hög med recept under flera års tid som bara har legat där. På matklubben har jag skrivit in alla recept (har några kvar) för att ha bättre ordning på dom. Här på denna bloggen lägger ut recept som jag gjort med egentagna bilder. Jag har använt mig av en mjölsort som heter Manitoba cream.  Det är en mjölsort med unik jäskraft. Brödet blir extra luftigt och fint. Det går att ersätta med Vetemjöl Special.

    2 bröd

    1/2 dl vetekross
    1/2 dl linfrö
    2 dl fiberhavregryn
    50 g jäst
    4+2 dl vatten
    2 tsk havssalt
    25 g flytande margarin eller olja
    3 1/2 dl rågsikt eller grahamsmjöl
    ca 11 dl Manitoba cream

    GÖR SÅ HÄR:

    1. Blötlägg vetekross, linfrö och fiberhavregryn i 2 dl vatten i 20 minuter.
    2. Lös jästen i 4 dl vatten (37 grader) och blanda med de blötlagda och resten av ingredienserna.
    3. Arbeta degen tills den känns smidig minst 5 minuter i maskin.
    4. Låt jäsa i bunken under bakduk i ca 30 minuter.
    5. Ta upp den på bakbordet och knåda den lätt, forma till 2 längder och lägg på en plåt eller i två st 1 1/2 liters formar.
    6. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
    7. Värm ugnen till 250 grader. Pensla bröden med vatten och skåra bröden med en kniv.
    8. Sätt in i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 225 grader. Grädda i ca 30 minuter.
    9. Låt svalna på galler utan bakduk

    onsdag 9 november 2011

    KÄRLEKSMUFFINS


    Dom här bakade jag i förrgår till min mans jobb och när dom hade ätit dom ringde han genast hem och sa att dom ville ha receptet. Vår son såg dom här muffinsarna när han kom hem och beställde 12 st till sig själv. Så igår ställde jag mig för att göra en laddning till (bara till sonen). Dom här blir kladdiga och goda.

    12 st

    100 g smör
    2 ägg
    2 1/2 dl socker
    1 1/2 tsk vaniljsocker
    1 krm salt
    4 msk kakao
    2 dl vetemjöl
    1/2 tsk bakpulver

    Topping:
    75 g smör
    2 msk kallt kaffe
    1 msk siktad kakao
    2 tsk vaniljsocker
    3 1/2 dl florsocker

    Kokos till garnering:

    GÖR SÅ HÄR:

    1. Ställ veckade pappersformar i en muffinsform.
    2. Smält smöret och låt det svalna.
    3. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de övriga ingredienserna. Blanda till sist ner smöret.
    4. Fördela smeten i formarna. Fyll inte mer är 3/4.
    5. Grädda i ugn 200 grader ca 10 min.
    Låt dom svalna.
    Gör toppingen:
    Smält smöret till glasyren. Tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning. Bre på muffinsarna och stö på kokos.

    lördag 5 november 2011

    ANANASPAJ




    Den här pajen är fruktansvärd god, det var ett par år sen jag gjorde den senast. Den ger en god friskhet av ananasen. Jag fuskade till det och serverade pajen med Vaniljvisp. Där tog jag i 1 tsk extra vaniljsocker för extra vaniljsmak.

    4-6 personer

    150 g smör
    1 dl strösocker
    3 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    1 ägg
    2 dl creme fraiche
    1 dl socker
    1 tsk vaniljsocker
    500 g krossad ananas

    GÖR SÅ HÄR:

    1. Blanda samman smör, socker, vetemjöl och bakpulver till en deg i en matberedare. Tryck ut i en pajform, ca 24 cm i diameter.
    2. Rör ihop ägget, creme fraiche, socker och vaniljsocker. Blanda i avrunnen, krossad ananas.
    3. Häll fyllningen i pajformen. Grädda i 175 grader i mitten av ugnen i ca 40 min.
    4. Servera pajen något avsvalnad med vaniljglass eller vaniljsås. Kanske med lite rom i.

    onsdag 2 november 2011

    POTATIS OCH PURJOLÖKSSOPPA


    Idag blev det nåt så enkelt som Potatis- och purjolökssoppa. Till detta stekte jag upp lite bacon samt att jag skivade upp lite extra purjolök att strössla på soppan. En ostsmörgås är gott till och denna gången blev det vanligt franskbröd (köpt faktiskt), jag brukar inte äta sånt bröd, men kan vara ganska gott ibland till soppa.

    4 pers

    3-4 potatisar
    1 gul lök
    1 msk smör
    1-2 purjolökar
    1 liter vatten
    2 fond du chef kyckling
    3 msk creme fraiche
    salt, peppar

    GÖR SÅ HÄR:

    1. Skala och skiva potatis och lök. Snitta, skölj och skär purjon i tunna skivor.
    2. Fräs det skurna i smör i en gryta utan att det tar färg. Tillsätt vatten och fond du chef. Koka upp under lock tills potatisen är helt sönderkokt, 15-20 min. 
    3. Mixa soppan lite slät med en stavmixer. Tillsätt creme fraiche och smaksätt med salt och peppar
    Fräs lite bacon och strimla lite purjolök och strössla över soppan. 


    tisdag 1 november 2011

    FULLKORNSPASTA MED GRÄDDIG SKINKSÅS


    Detta är en lättare version av den klassiska Pasta Carbonara. Jag har hämtat receptet från Klaras goda GI-dagar och hon heter Klara Desser. 
    Ska nu börja "öronmärka" mina bilder..

    4 pers

    4 portioner fullkornspasta
    1 gul lök
    olivolja
    2 dl havregrädde
    300 g rökt skinka i skivor
    50 g parmesanost
    2 ägg
    salt, peppar
    blandsallad

    GÖR SÅ HÄR:

    1. Koka pastan al dente. Hacka löken och fräs i lite olivolja i en kastrull. Tillsätt havregrädden och sänk värmen till minimum. 
    2. Riv parmesanosten fint och blanda med äggen i en skål. 
    3. Rör ner pastan, skinkan och grädd-och lökkoket. Rör om ordentligt så att osten smälter och ägget koagulerar av den heta pastan. Smaka av med salt och peppar.
    Servera med sallad och lite extra riven parmesanost.


    DUMLEMUFFINS


    Vi skulle göra muffins idag, som Albin vår son säger "sockermuffins" och då kom jag på att vi kunde göra dumlemuffins. Han älskar dumle. Jag hade tänkt mig dom här nya med pepparkakssmak, men dom fanns inte. Dumlen gick ner till botten och la sig så det blev väl sådär...

    16 st

    100 g smör
    2 dl mjölk
    2 ägg
    1 1/2 dl strösocker
    1 tsk vaniljsocker
    4 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    1 nypa salt
    1 påse dumlekola

    GÖR SÅ HÄR:

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Smält smöret och tillsätt mjölk. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör i den ljumma vätskan.
    3. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och vänd ner det i smeten.
    4. Placera ut pappersformar i en muffinsform och fyll formarna till 2/3 med smet.
    5. Tryck ner en dumlekola i varje muffins.
    6. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min.